Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 9.10. do 22.10.


Čerstvé potraviny - strana 17










     

Čerstvé potraviny - strana 17

Pečená husa na kmíně s cibulovým zelím a krupicovými šiškami Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) Pečená husa: Husa Sůl kamenná Kmín celý Sůl Fleur de Sel Cibulové zelí: Anglická slanina Cibule bílá Cukr třtinový Sůl kamenná Máslo 82 % Ocet vinný, bílý Kmín celý Horeca Select Bobkový list Horeca Select Smetana 30 % Horeca Select Brambory, varný typ C Hrubozrnná sůl Krupicové šišky: Mléko 1,5 % Máslo 82 % Sůl kamenná Žloutky pasterované Vejce Máslo na omaštění Šťáva: Výpek z husy Telecí demi-glace Sůl kamenná 3500 g 20 g 1g 1g 290,15 Kč 0,09 Kč 0,13 Kč 0,50 Kč 200 g 1000 g 100 g 15 g 75 g 100 g 1g 0,5 g 50 g 300 g 500 g 25,98 Kč 21,90 Kč 4,77 Kč 0,07 Kč 10,77 Kč 2,83 Kč 0,13 Kč 0,62 Kč 3,35 Kč 4,47 Kč 7,60 Kč 1000 g 100 g 20 g 150 g 50 g 50 g 13,90 Kč 14,36 Kč 0,09 Kč 27,78 Kč 1,85 Kč 7,18 Kč Obtížnost: 2h Pracovní postup: • Příprava zelí: Omyté brambory na vrchní straně nakrojíme, vložíme do pekáče s hrubozrnnou solí a pečeme na 180 °C asi jednu hodinu. Brambory musejí být měkké. Poté z nich vyjmeme lžicí upečenou dužninu, kterou rozmixujeme se smetanou dohladka. Toto pyré použijeme na zahuštění cibulového zelí. Bílou cibuli oloupeme, nakrájíme na nudličky a orestujeme na másle spolu s anglickou slaninou a celým kmínem a bobkovým listem. Přidáme třtinový cukr, sůl a necháme je rozpustit. Zastříkneme trochou vinného octa a ponecháme lehce odpařit a svařit na polovinu. Nakonec zelí zahustíme připraveným pyré ze smetany a brambor. • Příprava krupicových šišek: Nejdříve si připravíme odpalované těsto. Mléko s máslem přivedeme k varu, ochutíme muškátovým oříškem a solí. Postupně do mléka vmícháváme jemnou krupičku. Jakmile nám vznikne 50 g 32,43 Kč těsto, v hrnci je pomocí vařečky promícháváme na mírném teple a restujeme tzv. „na bílé dno“. Těsto je správně 15 g 0,07 Kč vyrestované, když se nelepí na vařečku ani na stěny kastrolu. Těsto pak necháme vychladnout, a až poté vmícháme postupně žloutky a vejce. Z připraveného těsta si vytvarujeme pravidelné šišky asi 7 cm dlouhé archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Cena za jednu porci : a 1,5 cm vysoké. Vaříme je v konvektomatu na vymaštěné, děrované gastronádobě na program vaření v páře asi 5 minut. Ihned po uvaření je potřeme rozpuštěným máslem. • Příprava husy: Nejdříve si zkontrolujeme, zda je husa důkladně zbavená zbytku peří. Husu si naporcujeme na prsa bez kosti a stehna. Stehna ochutíme solí, kmínem, vložíme je na pekáč a pečeme je, mírně podlitá vodou, v konvektomatu na 160 °C, přiklopená poklicí, asi 1 hodinu. Během pečení maso kontrolujeme a v místě uložení sádla je propíchneme vidličkou, aby se tuk lépe vypékal. Dle potřeby podléváme teplou vodou a odebíráme vypečený tuk, aby se nepřepaloval. Jakmile jsou stehna měkká, sundáme poklici a asi přibližně 10 minut je zprudka dopečeme asi na 190 °C. Tím docílíme krásně křupavé kůže. Prsa na povrchu nakrájíme na pravidelné kostičky a opečeme je na suché pánvi z obou stran. Zejména si dáme záležet na opečení nakrájené kůže dokřupava. Prsa opékáme tak, aby na jádře masa byla na stupeň propečenosti „medium rare“. Po opečení je osolíme solí Fleur de Sel a necháme je odpočinout na teplém místě asi 4 minuty. • Příprava šťávy: Do výpeku, ze kterého jsme částečně odstranili vypečené sádlo, přidáme telecí demi-glace a odvaříme přebytečnou tekutinu. Dle potřeby šťávu dochutíme solí. • Servírování: Na teplý talíř vodorovně středem položíme krupicové šišky, vpravo za ně servírujeme cibulové zelí a k levé straně aranžujeme husí stehno s plátky dorůžova pečeného prsa. Část šťávy servírujeme na střed talíře, zbylou šťávu servírujeme v omáčníku. 47,10 Kč MRAŽENÉ Husa 90 82, 95,34* cF1322.indd 15 s droby, původ: Maďarsko bal.: karton/ks cena za 1 kg při koupi kartonu 90 129, 149,39* Anglická slanina bal.: cca 900 g cena za 1 kg Cibule bílá 90 25, 29,79* vel.: příčný průměr 50+ mm bal.: síť 5 kg cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Název položky 15 25.9.13 12:07