Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 13










     

Pečínka - strana 13

Ma so DOMÁCÍ JELENÍ PAŠTIKA Domácí paštiky jsou velice populární, ty ze zvěřiny navíc platí za skutečnou delikatesu. Při jejich přípravě se kromě libového zvěřinového masa (např. kýty) využívají vnitřnosti (játra, ledvinky) a směs se většinou nastavuje vepřovým (např. plecí či slaninou). Domácí paštika je náročnější na přípravu, ale časová investice se vám několikanásobně vrátí v  okamžiku, kdy ji ochutnáte. Podávaná na čerstvém, nejlépe domácím chlebu se řadí k  nezapomenutelným gurmánským zážitkům. (10 PORCÍ) 2 ks většího bobkového listu* 5 ks nového koření* lístky ze 3 větviček čerstvého tymiánu* 500 g jelení plece 300 g škvařeného sádla* 200 g slaniny bez kůže 100 g žluté cibule* 500 g vepřových jater 15 g soli ZÁKLADNÍ PAŠTIKOVÉ KOŘENÍ: 3 g mletého zázvoru* 1 g mletého muškátového květu 3 g mletého černého pepře* 3 g sušeného tymiánu* 75 g suchého červeného vína 100 g smetany 30 %* 3 žloutky 300 g pomeranče na šťávu 50 g telecího demi-glace 20 g třtinového cukru 5 g soli TYMIÁNOVÉ MÁSLO: 200 g přepuštěného másla 10 g čerstvého tymiánu* 500 g tmavého chleba archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ingredience označené hvězdičkou najdete pod značkou Horeca Select. 12 cE1323_06-13.indd 12 ŠÉFKUCHAŘI MAKRO JITKA ULIHRACHOVÁ A PETR STÁDNÍK DOPORUČUJÍ OSVĚDČENÝ RECEPT NA JELENÍ PAŠTIKU. Bobkový list a nové koření rozpečeme v  troubě na 170 °C asi 10 minut a  pak je v hmoždíři rozdrtíme na prach. Jelení plec odblaníme, nakrájíme na kousky, orestujeme na pánvi na malém množství sádla s  rozdrceným kořením a tymiánem, nakrájenou slaninou a  cibulí tak, aby jádro masa zůstalo růžové. Směs po vychladnutí semeleme  v  masovém mlýnku. Vepřová játra odblaníme, nakrájíme na kostičky a s umletým masem vložíme do nástavce na sekání masa a nasekáme do hladké konzistence (lze použít mlýnek na maso s  malými otvory a  směs několikrát umlít). Přidáme paštikové koření, červené víno, smetanu, zbylé sádlo, sůl a opět krátce zpracujeme. Směs přelijeme do misky, přidáme žloutky, pomerančovou šťávu, telecí demi-glace, cukr a důkladně promícháme do lepivé pasty. Kousek opečeme na teflonové pánvi, ochutnáme a dochutíme. Hmotu přendáme do speciálních zavařovacích sklenic, uzavřeme a v pekáči s vodou je vložíme do trouby. Při 75 °C pečeme 1 hodinu. Poté vyjmeme a  necháme zvolna vychladnout. Z  čerstvého tymiánu otrháme lístky, vložíme je do rozpuštěného přepuštěného másla a necháme rozvonět. Máslo nalijeme na povrch vychlazené paštiky a necháme ztuhnout. Paštiku podáváme ve sklenici, v níž se připravovala, přílohou je tmavý chléb. EPIKURE 8.10.13 11:12