Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 14










     

Pečínka - strana 14

SE ŠÍPKOVOU? ŠÍPKOVÁ OMÁČKA S KANČÍM RAGÚ Sporem myslivců ve filmu Slavnosti sněženek ohledně úpravy divokého prasete se šípková omáčka nesmazatelně vepsala do dějin filmového gurmánství. Receptů na ni existují desítky, základem je vždy šípková zavařenina. Tu lze jednoduše vyrobit svařením šípků, cukru a hřebíčku. podle Václava Friče, šéfkuchaře restaurace Na Pekárně (napekarne.com) (10 PORCÍ) 500 g másla ½ bulvy celeru 2 mrkve 1 petržel 2 cibule divoké koření: celý pepř (20 kuliček), nové koření (15 kuliček), bobkový list (10 ks), jalovec (10 kuliček), snítka rozmarýnu, snítka tymiánu 2 lžíce povidel 500 g cukru 2 dl šípkového pyré 2 kg kančí krkovice 3 lžíce sádla 1 l červeného vína 100 g hladké mouky 200 ml smetany kůže ze špeku ocet sůl Na polovině másla orestujeme tvrdou zeleninu nakrájenou na kostky dozlatova, přidáme cibuli a  koření svázané do měšce, dále povidla, trochu cukru a  šípkové pyré a  orestujeme na barvu. Kostky masa osolíme, opepříme, orestujeme na sádle a  vložíme do základu společně se špekem. Ten po provaření vyjmeme. Zalijeme červeným vínem a  necháme pomalu táhnout doměkka. Z  másla a  mouky připravíme světlou jíšku. Měkké maso vyjmeme z  omáčky a  zahustíme ji jíškou. Necháme omáčku provařit a  zjemníme smetanou. Dle potřeby dochutíme, umixujeme s  máslem dohladka a  přecedíme přes jemný cedník. Na závěr maso vložíme zpět do omáčky. Vhodnou přílohou jsou domácí smažené krokety z  vařených brambor. Pro zajímavější chuť můžeme do směsi přidat také plátky mandlí. DIVOKÉ KOŘENÍ Základní trojicí, která tvoří často skloňovanou divokou směs, je celý černý pepř, bobkový list a nové koření. Skvělou práci při přípravě zvěřiny odvádí také lesem vonící jalovec, v  receptech se často vyskytuje i  tymián. Koření můžete přidat celé, ideálně zavázané v kousku čisté bavlněné látky – ušetříte si tak pozdější hledání kuliček v  omáčce. Pro intenzivnější aroma je možné zabalené koření lehce roztlouct. OVOCE A ZVĚŘINA – DOKONALÝ PÁR Při plánování zvěřinových hodů nezapomínejte na léty prověřené chuťové partnerství zvěřiny a ovoce. Dokonale se hodí drobné ovoce – brusinky, ostružiny, jahody, maliny či rybíz, které se připravují ve formě omáčky, nebo se podávají jako zavařeniny k pečením na divoko či na smetaně. Jablka, hrušky, kdoule, švestky a  meruňky lze servírovat jako kompot, mohou se však upéct rovnou s masem. O chuťovou harmonii se postarají i šípky, hroznové víno nebo citronová šťáva. INFORMACE O SLEVĚ NA NÁKUP ZVĚŘINY NAJDETE NA STR. 15. 13 cE1323_06-13.indd 13 8.10.13 11:30