Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 21










     

Pečínka - strana 21

V ČESKÉ REPUBLICE BYLI LOSOSI DOČASNĚ VYHUBENI, ALE OD ROKU 2008 SE RYBÁŘI V RÁMCI PROJEKTU „NÁVRAT LOSOSŮ“ SNAŽÍ ZNOVU JE VYSAZOVAT. TICHOMOŘSKÁ PĚTKA Toužíte-li po mase volně žijícího lososa, zvolte některého z  pěti druhů obývajících vody Tichého oceánu. Nejmenším, ale nejrozšířenějším druhem je losos gorbuša, zvaný také hrbáč (Oncorhynchus gorbusha). Jeho poznávacím znamením je velmi světlá barva masa a nízký obsah tuku. Přívlastek „hrbáč“ získal díky hrbu, který se na jeho zádech objevuje během tření. Prodává se čerstvý, mražený, uzený i konzervovaný. Stejně jako losos kisuč (Oncorhynchus kisutch) se vyskytuje především v Kanadě. Kisuč se v USA a Evropě chová uměle mimo jiné také pro velmi chutný červený kaviár. Maso této ryby je jasně červené a má jemnější strukturu než maso dalšího z lososů – královského, ale podobá se mu chutí. Losos čavyča, zvaný také královský (Oncorhynchus tschawytscha), žije především v severní Americe, Rusku a Japonsku. Má velice chutné a  dobře strukturované maso bílé až tmavě červené barvy s  vysokým obsahem tuku. Nejlepší je připravený v páře. Losos nerka neboli červený losos (Oncorhynchus nerka), obývající severní vody Tichého oceánu, se vyznačuje zářivě červeným tělem. Má tmavé červeno-oranžové maso s  výraznou vůní. Ve stejných vodách se vyskytuje losos keta (Oncorhynchus keta), jemuž se kvůli tvaru zubů někdy říká psí losos. Jeho maso má sytě oranžovou barvu a  nižší obsah tuku. Obvykle se prodává konzervovaný nebo mražený – skvěle se hodí na grilování a uzení. Také tento losos je zdrojem kvalitního červeného kaviáru. LOSOSOVÉ CARPACCIO HVĚZDA ZE SVĚTA JÍDLA Losos patří k  nejoblíbenějším rybám. Jemně aromatické maso s nezaměnitelně příjemnou chutí je relativně tučné, ale zdravé. Obsahuje totiž velké množství hodnotných omega-3 mastných kyselin a vitaminů. Losos je k dostání vcelku nebo ve formě filetů či steaků. Za nejlepší část je považován masitý střední díl ryby. K  přípravě filetů bez kůže a  s  minimálním obsahem kostí není třeba velká zkušenost ani zručnost. Profesionální kuchaři oceňují neuvěřitelnou všestrannost této ryby, lze ji totiž podávat za syrova, vařenou ve vodě i v páře, smaženou, připravenou metodou sous-vide (vakuové vaření za nízké teploty) nebo grilovanou. Syrového lososa oceníte ve formě výtečného carpaccia s  trochou kopru a  citronu a samozřejmě jako přísadu do sushi. Rybu vcelku naplněnou nejrůznějšími ingrediencemi, s krustou nebo obalenou v těstě můžete upéci v  troubě. Vynikající lahůdkou je rovněž losos uzený či konzervovaný. V  této formě je obzvlášť vhodný na jednohubky, do tenkých palačinek, jako náplň do těstových šátečků nebo na bramborové speciality. K rozmanitým druhům přípravy se nabízí i nepřeberné množství příloh. Losos se dobře vyjímá na lůžku z  čerstvé zeleniny nebo divoké rýže, případně v  kombinaci s  různými druhy těstovin, bramborovými specialitami či zeleninovým salátem. TATARÁK Z LOSOSA LOSOSOVÉ SUSHI 19 cE1323_16-21.indd 19 8.10.13 10:57