Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 22










     

Pečínka - strana 22

Ryby GURMÁNSKÁ SPECIALITA kerblík, kopr nebo meduňka. Jednou z  nejpopulárnějších úprav je švédská specialita „gravad lax“. Jejím základem je jedno až dvoudenní marinování celých půlek lososa ve směsi soli, pepře, cukru a kopru. Naložené maso se pak musí nakrájet na velmi jemné plátky a  nejlépe chutná s  medovo-hořčičnou omáčkou. Už naši dávní předkové přišli na to, že ryby naložené do soli se nezkazí. Z  prastarého postupu se vyvinula řada lahůdkových úprav v  podobě nakládání do suchých marinád. Základem suché marinády je sůl, která se smíchá s  různými bylinkami a  kořením. Speciální příchuť masu dodávají např. koriandr, jalovec, hořčice, 1 2 3 4 5 6 7 8 9 MARINOVANÝ LOSOS (6 PORCÍ) 1 kg filetu z lososa 600 g soli 600 g cukru drcené nové koření drcený pepř pomeranč, citron kopr 20 cE1323_16-21.indd 20 Smícháme cukr se solí a touto směsí pokryjeme dno mělké misky (1). Položíme do ní první půlku filetu z  lososa kůží dolů a posypeme ho kořením (2). Potom maso poklademe větším množstvím kopru a nastrouhanou kůrou z pomeranče a citronu (3, 4). Na připravený filet položíme druhou část lososa kůží nahoru (5) a posypeme rybu zbývající směsí soli a cukru (6). Překryjeme misku potravinovou fólií a lososa zatěžkáme těžším předmětem (7). Necháme 24 hodin marinovat v chladničce. Potom z masa odstraníme sůl, cukr a dochucovadla (8), je-li to nutné, opláchneme ho, a nakrájíme na tenké plátky k dalšímu použití (9). EPIKURE 8.10.13 10:57