Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 23










     

Pečínka - strana 23

NAKRÁJEJTE HO PRECIZNĚ K přípravě sushi nebo carpaccia jsou zapotřebí velmi tenké plátky masa. Zmrazte filety tak, aby již nešly stlačit, ale přesto se ještě daly krájet, a  pak můžete maso nakrájet ostrým nožem nebo pomocí kutru. RYCHLE, ÚSPORNĚ A ÚHLEDNĚ Věřili byste, že filetování ryb může být soutěžní disciplínou? Letos se bude konat již 4. ročník MAKRO mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa. Vítězem loňského klání 26 účastníků se stal Lukáš Paluska, šéfkuchař restaurace v hotelu Carlsbad Plaza Karlovy Vary. Výhra s časem 5 minut 20 sekund mu kromě 89 bodů přinesla zájezd pro dvě osoby do Norska v hodnotě 80 000 Kč. Letos se chystá svůj titul obhájit. Trénoval jste pilně? Loňský ročník byl mým třetím mistrovstvím, do nějž jsem se z  regionálního kola probojoval. V našem hotelu pracujeme s  čerstvými rybami neustále, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem netrénoval. Zhruba týden před soutěží je filet z  lososa nejčastějším rybím pokrmem na jídelníčku (smích). Čas 5 minut a 20 vteřin je pro laika nepředstavitelná rychlost, dá se to zvládnout bez zranění? Ano, vše prošlo zcela bez ztráty květinky –  prstíků atd. (smích). Celé mistrovství bylo poněkud pomalejší kvůli velkému chladu, který se na výsledku vždy podepíše. V ideálních podmínkách se lze dostat těsně nad hranici tří minut. cE1323_16-21.indd 21 Jak jste si užil výhru? Zájezd byl naprosto úžasný. Před několika lety jsem byl v  Norsku na kolech a  zemi jsem si zamiloval. Letos jsem viděl úplně jinou část Norska a chci se tam brzy vrátit. Z  profesního hlediska bylo velmi zajímavé sledovat lososy od asi centimetrových plůdků přes veliké sádky na moři plné hemžících se ryb až po moderní zpracovnu, z  níž vyjedou dokonale čisté krabice plné čerstvých filetů či celých lososů s cedulkou země, kde si host bude na tomto zázraku přírody pochutnávat. Neskutečným zážitkem byl také výlet na farmu halibutů. Máte nějaký trik, který byste mohl poradit amatérům zápolícím s přípravou ryb? S každou surovinou se musí člověk pomazlit, prozkoumat ji, aby přišel na to, co pro ni při vaření bude nejlepší. O rybách to platí víc než na 100 % a speciálně pro ně mám další pravidlo – čím méně ingrediencí, tím lépe. Porcování není složité, jen se nesmíte bát to zkusit. Postup se můžete naučit v kuchařských kurzech, které pořádá MAKRO. Prozradíte nám, jaké úpravě lososa dáváte přednost? V létě bych dal přednost lososímu filetu grilovanému za slunečného počasí venku, doplněnému dobrou omáčkou, třeba Bernaise, a lehkým zeleným salátkem. Ideální zimní večeří je lososí filet na plechu se zázvorovou krustou. K tomu bych na plech přidal bochánky z bramborového těsta, které se s rybou upečou krásně do zlatova. ODKAZ NA REPORTÁŽ Z LOSOSÍ FARMY 8.10.13 10:57