Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 24










     

Pečínka - strana 24

O vo c e & z e le n in a Hravě zastanou roli hlavního chodu, nabízejí různé variace příloh a chutnají ve vydatných polévkách i studených salátech. CHVÁLA BRAMBOR Z PESTRÝ VÝBĚR tluštělé dužnaté podzemní hlízy jednoleté byliny lilek brambor, zvané také brambor obecný či hlíznatý (Solanum tuberosum), pocházejí z jihoamerických And. Jejich kultivace zde začala přibližně před 2000  lety a  do Evropy se dostaly kolem roku 1560 jako okrasná rostlina. O  několik let později je sir Francis Blake představil v Anglii jako nový potravinový zdroj. Na území České republiky doputovaly počátkem 17. století. V dobách hladomoru podporovali jejich pěstování pruský král a braniborský kurfiřt Bedřich Veliký – podle Braniborska ostatně brambory získaly i  své české pojmenování. Dnes jsou na 7. místě celosvětového žebříčku nejdůležitějších potravin a  jen v  Evropě se jich pěstuje na 130 odrůd. 22 cE1323_22-23.indd 22 Barva slupky kulatých, oválných a ledvinkovitých hlíz s  bílou až tmavožlutou dužninou přechází podle odrůdy z  bělavé, světle žluté a okrové přes růžovou, červenou až po fialovou. Brambory se dovážejí nejčastěji z  Francie, Německa či Španělska, významný podíl na trhu má tuzemská produkce. Běžně jsou k  dostání v  biokvalitě, pěstované bez umělých hnojiv a jiných chemických látek. Rané odrůdy je třeba co nejrychleji spotřebovat, pozdní lze skladovat i  několik měsíců v  suchém chladném sklepě chráněném před mrazem a  přístupem denního světla. Jeho působením se totiž v hlízách začne vytvářet jedovatý solanin, který se projevuje zelenými skvrnami. Umytím, oloupáním a  vařením se jeho obsah významně sníží – zelené části byste však měli vykrojit, a jsou-li rozsáhlejší, brambor raději vyhoďte. VYUŽITÍ V KUCHYNI Nízkokalorické brambory díky vysokému podílu sacharidů dobře zasytí. Obsahují řadu živin, minerálních látek a vitamin C. Pomáhají snižovat krevní tlak, regulují hospodaření organismu s  vodou, podporují metabolismus a  posilují srdce a krevní oběh. Vařené ve slupce i oloupané jsou vynikající přílohou k nepřebernému množství pokrmů. Skvěle se hodí pro přípravu pyré, jak z  brambor samotných, tak v  kombinaci s dalšími druhy zeleniny. Podávají se EPIKURE 8.10.13 10:56