Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 3










     

Pečínka - strana 3

N a  tuzemských svátečních stolech se pečená husa často objevuje o svátku patrona české země, svatého Václava (28. září). Ještě delší tradici na území České republiky má svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopad a pojí se s ním řada zvyklostí. Na mnoha místech se od nepaměti konaly poutě, posvícení a  také výroční a dobytčí trhy. Husa k  svatomartinským slavnostem nepatří náhodou. Podle jedné z legend se svatý Martin z  Tours ze skromnosti zdráhal přijmout biskupský úřad a schoval se do husníku, husy ho však svým hlasitým kejháním prozradily. Svatý Martin se tak stal nejen patronem vojáků, jezdců, koní, vinařů a žebráků, ale i  hus. Pečená husa je tedy jeho neodmyslitelným symbolem, současně bývala posledním vydatným pokrmem před adventním půstem. LAHŮDKOVÁ FOIE GRAS Speciální lahůdkou jsou ztučnělá husí játra – foie gras. Získávají se i z kachen, oba druhy drůbeže chované na foie gras jsou vykrmovány metodou zvanou gavage. Husy a kachny denně zkonzumují větší množství krmiva, převážně vařené kukuřice. Důsledkem překrmování a  omezení pohybu drůbeže je výrazné zbytnění jater a vysoký podíl tuku, jenž foie gras zajistí vynikající chuť. Labužníci si více cení husích jater, i kachní však patří mezi prvotřídní lahůdky. K  nejoblíbenějším předkrmům z  husích či kachních jater patří terina. Celý kus foie gras se nejdříve marinuje např. ve víně nebo v  jemném koření a  poté se peče ve vodní lázni. Následně se servíruje jako tenký plátek na toastu či rozpečené bagetě doplněný ovocnou zavařeninou nebo čatní. Foie gras se podávají i  opečená – připravují se veli- ce zprudka a krátce, aby se nevypeklo příliš mnoho tuku. Maso se na povrchu zatáhne a uvnitř zůstane jemné a šťavnaté. Skvěle se k němu hodí omáčky ze sladších, aromatických vín a  nejrůznějších druhů ovoce. VÝBĚR A PŘÍPRAVA HUSY Základními znaky kvalitního exempláře jsou masitá prsa a  stejnoměrně bledá tlustá kůže bez skvrn, trhlin a  zbytků peří. Velmi mladé husy mají zvlášť jemné maso, avšak minimum masa prsního. Při jejich přípravě je třeba postupovat opatrně, aby nedošlo k vysušení pečínky. Respektujte informaci o době trvanlivosti a  skladování a  dbejte na správnou přípravu. Většina pokynů platí jak pro husu, tak pro kachnu i další druhy větší drůbeže. Jediným správným místem k pomalému rozmrazování hluboce zmrazených kusů je chladnička. Vyjměte husu z obalu a  vložte ji na mřížku do nádoby tak, aby se odkapávající tekutina nedostala do kontaktu s masem. Nádobu přikryjte potravinovou fólií a nechte ji v chladničce, dokud husa důkladně nerozmrzne. Drůbež nikdy nedávejte péct zmrzlou ani ji nerozmrazujte v mikrovlnné troubě, v níž se maso vysuší. Husy jsou nejtučnějšími představitelkami drůbeže, 100 g masa z prsou a stehen obsahuje 7 g tuku na 22 g bílkovin. Před přípravou proto odstraňte většinu viditelného tuku, který můžete použít na vyškvaření výtečného husího sádla. INSPIRUJTE SE RECEPTY NAŠEHO ŠÉFKUCHAŘE PETRA STÁDNÍKA ŠIROKÝ REJSTŘÍK CHUTÍ Chuti tmavého masa s  výraznou vůní a vrstvou tuku pod kůží svědčí především pečení. Připravit husu tak, aby měla křupavou, dozlatova vypečenou kůži a  měkké šťavnaté maso, vyžaduje určitou zkušenost. Nejlepší je kombinace s nádivkou, která rozšíří rejstřík chutí. V mnoha zemích plní husu jablky, kaštany, houbami, ořechy, cibulí nebo bylinkami, které maso ochutí a  dodají mu šťávu. Nádivka z jemného těsta s nakrájenou houskou, jejíž součástí může být sušené ovoce, slanina, drůbky, mleté maso či dýně, se po naporcování husy podává jako příloha. Klasickým kořením je kmín, často doplněný estragonem nebo majoránkou, což zvýrazní chuť a usnadní trávení. 3 cE1323_02-05.indd 3 9.10.13 18:01