Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Pečínka

Platnost od 23.10. do 19.11.


Pečínka - strana 5










     

Pečínka - strana 5

TRADIČNÍ LOKŠE NAPORCUJTE A PODÁVEJTE! Při porcování přidržujte husu pevně servírovací vidličkou a nejprve odřízněte prsa. Ostrým nožem veďte řez podél prsní kosti dolů k jejímu konci, vpravo a vlevo. Pak jeďte špičkou nože podél kosti, jemně odtlačujte prsa, dokud se úplně neoddělí. Poté maso nakrájejte na úhledné proužky. Výbornou přílohu k  huse a  kachně dnes už asi těžko budete péct jako za starých časů přímo na kamnech, moderní teflonové pánve jí však na kouzlu neuberou. Příprava není náročná, ale pro lidi, kteří chtějí šetřit čas, jsou lokše běžně k dostání i mražené. (4 PORCE) K přípravě chutné šťávy přidejte do výpeku šálek vody, abyste ho rozředili, a přiveďte ho k varu. Šťávu přeceďte a sběračkou seberte tuk z  povrchu. Dochuťte solí a pepřem a v případě potřeby zahustěte tmavou jíškou. 1 kg brambor (varný typ C) 300–500 g hladké mouky sůl husí či kachní sádlo MENŠÍ, ALE STEJNĚ CHUTNÁ Chcete si dopřát sváteční pokrm, ale husa se vám zdá příliš velká? Ideální alternativou je kachna. Tato nenáročná drůbež se chová po celém světě pro maso, vejce, peří i  pro delikátní foie gras. Většinu chlazených i mražených kachen na českém trhu tvoří tučnější kachna pekingská, nebo křížená s linií Cherry Valley (např. vodňanská kachna). Pižmovka (lidově kachna čínská, byť pochází z Jižní Ameriky, či barbarie, pokud pochází z Francie) se v zoologické klasifikaci nachází mezi kachnami a husami. Z toho nejspíš vznikl zlidovělý název „husokachna“, která však jako živočišný druh neexistuje. Mulard je kříženec pižmovky a pekingské kachny, kačeři jsou zdrojem kachních jater. K nejvýznamnějším evropským plemenům patří kachna elsberská z Anglie a francouzské kachny ruánská a nantská. Kachna se peče vcelku s  kmínem, jablky nebo rozličnými nádivkami, výborné pokrmy lze připravit také z  kachních stehen. Rozšířenou kuchařskou metodou je konfitování, kdy se stehna pomalu a velmi dlouho pečou zcela ponořená v tuku (kachním, husím či vepřovém sádle). • původ: Francie • vakuově baleno • cena za 1 kg • další akční cena také na: Kačeří prsa Barbarie Kachní stehna mulard • původ: Francie • vakuově baleno • cena za 1 kg • další akční cena také na: Kačeří stehna Barbarie MRAŽENÉ • bal.: 8× 65 g • cena za 65 g 5,90 6, 79* Maso při pečení pravidelně přeid l ě ř d lévejte výpekem, jen tak zůstane opravdu šťavnaté a  kůrka bude křupavá a lesklá. Pokud kůži potřete medem, krásně ztmavne a získá aromatičtější příchuť. Kostra husy či kachny je cennou surovinou pro další jídla. Vývar z  ní se stane výborným základem omáček a polévek. PLATNOST AKČNÍCH CEN KACHEN, HUS A DÍLŮ A BRAMBOROVÝCH LOKŠÍ DO 17. 11. 2013 Kachní prsa – řez Tournedos Kachní prsa s kostí a kůží vodňanská Kachní čtvrtky vodňanské • původ: Francie • bal.: 2× 130 g • cena za 1 bal. • původ: Česká republika • vakuově baleno • cena za 1 kg • původ: Česká republika • vakuově baleno • cena za 1 kg 139,00 159, 109,90 126, 99,90 114, 85* 144,00 165, Bramborové lokše 39* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Klasickými přílohami k  pečené huse i kachně jsou houskové či bramborové knedlíky a v České republice méně známé lokše (tenké placky z  brambor, mouky a  soli – více v  textu vpravo) a červené zelí. Kachní prsa Magret de Canard – mulard I. G. P. NOVINKA! Brambory uvaříme ve slupce doměkka, ideálně den předem. Studené a oloupané je poté prolisujeme na vál a  osolíme. Postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne kompaktní nelepivé těsto. Rozdělíme ho na válečky, z nichž vyválíme tenké placky. Pečeme nasucho na rozpálené pánvi a hotové lokše lehce pomažeme husím nebo kachním sádlem. 89* 60* 329,00 378, 35* 5 cE1323_02-05.indd 5 9.10.13 13:10