Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online :

Platnost od 31.10. do 6.11.


 - strana 8










     

- strana 8

RECEPTY Vaříme s whisky! Irish coffee Potřebujeme: • 2 lžičky hnědého cukru • 60 ml irské whisky • 150–180 ml horké silné černé kávy • smetanu ke šlehání Jak lépe se dá zakončit jídlo než tímto klasickým nápojem? V  roce 1942 připravil irskou kávu jistý barman na místě, kde je dnes irské letiště Shannon (tehdy Foynes Airport). Zůstala však bez většího povšimnutí až do  roku 1947, kdy jeden americký novinář, který se vracel domů, pokládal tuto kávu za takovou delikatesu, že si vzal zpět do San Franciska její recept. A odtud se pak začala šířit do celého světa. Zkuste tento recept i Vy! Postup: Nejdříve zahřejeme sklenici. Naplníme ji horkou vodou, necháme dvě minuty stát, pak vodu vylijeme. Do sklenice dáme cukr, whisky a kávu. Promícháme. Nakonec přidáme smetanu. Pramen a foto: Vincent Gasnier: Nápoje, Nakladatelství SLOVART Potřebujeme: • 500 g rozinek, nakrájených na poloviny • 500 g sultánek • 1 hrnek hnědého cukru • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry • 2 lžíce citronové šťávy • 1 hrnek silného horkého čaje • 2/3 hrnku irské whisky • 4 rozšlehaná vejce • 3 1/2 hrnku polohrubé mouky • 3 lžičky kypřícího prášku • 1 lžičku mleté skořice • 1 lžičku mletého muškátového oříšku • 1/2 lžičky mletého nového koření • zvlášť 3 lžíce whisky Irský čajový koláč Postup: Do  velké mísy nasypeme rozinky, sultánky, cukr, citronovou kůru, přilijeme čaj a  whisky. Přikryjeme a  necháme stát přes noc. Troubu rozehřejeme na  150 °C. Mělkou dortovou formu s  průměrem 23 cm vymažeme roztopeným máslem, její dno a  boky vyložíme papírem na pečení, který také vymažeme. Do směsi v míse přidáme rozšlehaná vejce a  dobře promícháme. Dále přidáme mouku, kypřící prášek a koření a opět promícháme. Vše vylijeme do připravené formy, povrch vyrovnáme. Pečeme při 150 °C po dobu 1 hodiny, nebo dokud není koláč propečený. Poté ho necháme ve formě trochu vychladnout a vyklopíme. Ještě teplý ho nakonec polijeme whisky. Místo rozinek a  sultánek můžeme použít 1 kg míchaného ovoce. Rada: Tento koláč se tradičně podává k čaji. Připomíná ovocný koláč, ale neobsahuje máslo ani jiný tuk. Ve vzduchotěsné nádobě ho můžeme skladovat přibližně jeden měsíc. Pramen a foto: Írska kuchyňa, Nakladatelství SLOVART Brn8, OZa8 / AMO8, APO8, AVY8, AJV8, CB8, Kla8 / - MB8 / -