Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika

Platnost od 6.11. do 3.12.


Česká klasika - strana 21










     

Česká klasika - strana 21

Pečené srnčí na víně s karlovarským knedlíkem Suroviny na 10 porcí: Název položky Hmotnost brutto Kalkulovaná cena (bez DPH) Maso: Srnčí kýta Slanina bez kůže Sůl 1500 g 524,85 Kč 150 g 8,99 Kč 40 g 0,61 Kč Omáčka: 8,99 Kč 100 g 2,95 Kč Celer bulva 150 g 2,53 Kč Mrkev archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH 150 g Olej slunečnicový archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Slanina bez kůže 150 g 1,49 Kč 80 g 1,91 Kč 100 g 1,59 Kč 50 g 1,13 Kč Petržel kořen Horeca Select Cibule žlutá Aro Cukr krupice Voda pitná 800 g Citron na šťávu 150 g 4,48 Kč Horeca Select Bobkový list 1g 1,50 Kč Horeca Select Nové koření 1g 0,41 Kč Horeca Select Pepř černý 1g 0,31 Kč Rajský protlak 11,97 Kč Máslo 82 % 50 g 6,58 Kč 75 g 0,79 Kč Žemle 1000 g 27,91 Kč Mléko 2 h 30 min 1,11 Kč 150 g Mouka hladká Obtížnost: 50 g 400 g 5,40 Kč Vejce 200 g 9,40 Kč Hrubá mouka 110 g 1,16 Kč Sůl kamenná 20 g 0,30 Kč 100 g 14,60 Kč 1g 0,74 Kč Víno červené suché Karlovarský knedlík: Pracovní postup: Příprava masa: • Srnčí kýtu nakrájíme po vlákně na díly tak, aby průměr válečku byl 6–8 cm. Maso odblaníme a pravidelně protkneme slaninou. Každý váleček osolíme a zdrezírujeme potravinářským provázkem, abychom po tepelné úpravě krájeli pravidelné porce. Příprava omáčky: • Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Celé koření uzavřeme do speciálního cedníku, abychom je následně snadno vyjmuli z omáčky. Svázané maso opečeme v kastrolu ze všech stran na malém množství tuku, poté ho vyjmeme, přidáme nakrájenou slaninu na kostičky s částí oleje, slaninu vytavíme a vložíme na ni nakrájenou zeleninu. Pozvolna ji za občasného míchání restujeme do lehce hnědé barvy. Pak přidáme cibuli a  pokračujeme v  restování. Jakmile má základ zlatohnědou barvu, přidáme rajčatový protlak, cukr, snížíme příkon tepla a pozvolna orestujeme protlak. Orestovaný protlak ztratí svoji nakyslou chuť a zvýrazní barvu. Poté základ zalijeme vývarem a částí červeného vína. Opečené maso vložíme do gastronádoby, zalijeme základem, ochutíme solí, přiklopíme poklicí a pečeme-dusíme na 170 °C doměkka. Měkké maso a cedník s kořením vyjmeme, základ zahustíme připravenou máslovou jíškou, rozšleháme a prováříme asi 15 minut, dokud není mouka provařená. Provařenou omáčku propasírujeme přes cedník nebo rozmixujeme a krátce povaříme. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a zbývajícím vínem. Příprava knedlíků: • Žemle nakrájíme na kostičky. Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do žloutků přidáme trochu mléka a přisypeme hrubou mouku, sůl, nasekanou petržel, muškátový květ a za stálého míchání metlou vypracujeme hladké těstíčko, které smícháme s vyšlehanými bílky. Tuto hmotu promícháme s kostičkami žemlí. Tvarujeme buď klasický váleček, nebo libovolné tvary knedlíků. Vaření knedlíků: • Karlovarský knedlík se dříve vařil klasicky v ubrousku a na páře. Dnes se používá kuchyňská fólie, do které knedlík zabalíme a na koncích uděláme uzel. Případně ještě můžeme zabalit do alobalu. Následně vaříme. Knedlík průměru cca 5 cm se vaří cca 28 minut na páře v konvektomatu při 99 °C. Po uvaření necháme knedlík vychladnout ve fólii a porcujeme jej dle potřeby. Servírování: • Na  levou stranu nahřátého talíře položíme karlovarské knedlíky, k  pravé straně nalijeme omáčku, do které naaranžujeme plátky masa. Pokrm doplníme lístky hladkolisté petržele. Horeca Select Petržel listová Muškátový květ mletý Cena za jednu porci** : 64,17 Kč Tipy kuchaře: 1. Opéká-li se nám zeleninový základ nepravidelně, lehce jej zastříkneme vodou, odvaříme, tím se nám sjednotí barva. 2. Správně připravená jíška je napěněná, prorestovaná, můžeme jí připravovat i v troubě. 3. Dobře provařená omáčka je na povrchu lesklá, nemění konzistenci. Vinařství Kovacs Rulandské modré pozdní sběr bal.: 750 ml cena za 750 ml 90 144,175,33* 20 cR1324_19-23.indd 20 23.10.13 11:58