Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika

Platnost od 6.11. do 3.12.


Česká klasika - strana 3










     

Česká klasika - strana 3

Obsah Polévka kulajda .................................4 Zelná polévka s párkem a vaječnými nudlemi .............................................. 5 Polévka z pečených kaštanů ............ 6 Bramborová polévka s houbami.......... 7 Jelení paštika ................................. 8 Kachní výpečky zalité v sádle .......... 10 Huspenina .................................... 12 Kroupové jelítko, brambory „na loupačku“, kysané zelí ............. 14 Hovězí pečeně na smetaně s karlovarským knedlíkem.............. 16 Jelení kýta pečená na zelenině, s restovanou kapustou, mrkví a celerem ..................................... 18 Pečené srnčí na víně s karlovarským knedlíkem..................................... 20 Guláš z divočáka s chlupatým knedlíkem..................................... 22 Mufloní kýta dušená na jeřabinách s perníkovým knedlíkem ................ 24 Pečená kachna s bramborovou nádivkou a zelím ........................... 26 Pečená husa na kmíně s cibulovým Co nevíte o zvěřině... Podzimní víkendy lákají k přípravě zvěřiny. Maso volně žijících zvířat má specifickou chuť a oběd ve stylu zvěřinových hodů doplněný vhodným vínem vás nadchne svou atmosférou. Obliba zvěřiny vedla ke  zvýšené poptávce a nutnosti zajišťovat dostatek tohoto masa i jinak než lovem. Intenzivní faremní chovy dnes dodávají maso do obchodů a restaurací po celý rok. V České republice se průměrně spotřebuje 500 g zvěřiny na  osobu ročně, v  Německu a Rakousku zhruba o 200 g více. Základními dvěma skupinami jsou zvěř pernatá a  srstnatá (dělená na vysokou a  nízkou nikoli z důvodu výšky, ale jako pozůstatek dřívějšího dělení, jakou zvěř směla lovit šlechta a církevní hodnostáři a jakou níže postavení lidé). Dnes se zvěřina nejčastěji dělí do tří skupin: • Spárkatá zvěř (včetně vysoké) – do této skupiny patří zvěř s kopýtky (myslivci pro dělené kopýtko neboli pazneht používají název spárek): jelen, srnec, daněk, divoké prase, muflon • Drobná zvěř srstnatá: zajíc polní, králík divoký • Drobná zvěř pernatá: koroptev, křepelka, bažant, kachna a husa divoká Zvěř chovaná v  revírech se může volně pohybovat v lesích či na polích, kde spásá nejen trávu, ale také vysázené polní plodiny a stromky, čímž působí škody. Proto se musí udržovat v  počtech, které nenarušují rovnováhu v  hospodaření lesníků a  myslivců. Zvěř se pak loví na podzim, kdy je v nejlepší kondici a potřebuje nejvíce potravy. Výhodou tohoto období jsou také chladné dny – díky nízkým teplotám se ulovená zvěřina nekazí. Lovit se samozřejmě smí pouze v  období lovu a  povoleným mysliveckým způsobem. Zvěřina z  České republiky, zelím a krupicovými šiškami........... 28 Vdolky .......................................... 30 Meruňkové knedlíky ...................... 31 kterou koupíte v MAKRO, pochází vždy z lovené zvěře. Farmovaná zvěř žije v  oplocených oborách s  omezeným prostorem k  pohybu. Dostává se jí stejné péče jako hospodářským zvířatům. Je dokrmována, má k dispozici pitnou vodu a veterinární péči. Na farmách se chovají zejména jeleni, daňci a zvěř pernatá. Srnci chov snášejí špatně, mufloní maso se kvůli intenzivní vůni konzumuje jen omezeně a farmový chov zajíců je velmi náročný. Místo lovu jsou zvířata přepravována na místo určené k porážce. Porážení musí být nahlášeno orgánům státního veterinárního dozoru a maso není označováno jako zvěřina, pouze druhem zvířete. Maso ze zvěřiny dovezené do MAKRO z Nového Zélandu, Skotska či Francie má původ z farmových chovů. 3 cR1324_01-18.indd 3 22.10.13 12:26