Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Česká klasika

Platnost od 6.11. do 3.12.


Česká klasika - strana 33










     

Česká klasika - strana 33

Meruňkové knedlíky Suroviny na 10 porcí: Název položky Hmotnost brutto Kalkulovaná cena (bez DPH) Těsto: Droždí 50 g 2,44 Kč Aro Cukr krupice 60 g 1,35 Kč 8,91 Kč Mouka hrubá 1500 g 15,75 Kč Vejce 90 g 4,23 Kč Sůl kamenná 15 g 0,23 Kč 1200 g 107,88 Kč Tvaroh tvrdý na strouhání 250 g 31,00 Kč Cukr moučka 150 g 3,89 Kč Máslo 82 % 300 g 39,48 Kč Meruňky čerstvé Cena za jednu porci** : 21,52 Kč Tipy kuchaře: Obtížnost: 40 min Pracovní postup: 1. Při vaření v páře v konvektomatu knedlíky vaříme na děrované, tukem potřené gastronádobě. 2. Máme-li meruňky málo vyzrálé, místo pecky do meruňky vložíme půl kostky cukru a budeme je mít sladší. Příprava kvásku: • Droždí promícháme s trochou cukru. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohruhé mouky a vymícháme v řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teplém místě do 40 °C vykynout. Příprava těsta: • Jakmile je kvásek vykynutý, můžeme zadělávat těsto. Do zbylého množství mouky přidáme vejce rozmíchané v části teplého mléka, sůl, vykynutý kvásek a větší polovinu teplého mléka. Ze surovin zpracujeme polotuhé, vláčné těsto. Je-li třeba, přidáme mléko. Těsto vypracujeme ve stroji na rychlost 1 nebo 2, s pomocí háku a po dobu asi 15 minut, v hladké těsto. Správně vypracované těsto musí být vláčné, lesklé a odlepuje se od hrany kotle. Vypracované těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout buď v kynárně, nebo na teplém místě. Zkoušku vykynutého těsta provedeme dotykem prstu, který nám vytvoří v těstě důlek a těsto se nevrací zpět do původního tvaru. Zpracování těsta: • Vykynuté těsto navážíme na 40g kousky, které plníme omytými a osušenými meruňkami zbavenými pecek. Naplněné knedlíky musíme pečlivě uzavřít, neboť by se nám při vaření otevřely. Knedlíky necháme opět dobře nakynout na moukou posypaném plátýnku nebo utěrce. Vykynuté knedlíky vaříme buď v konvektomatu v páře na 99 °C asi 10 minut – čas se řídí velikostí knedlíku, nebo ve vodě. Vaříme-li kynuté knedlíky ve vodě, vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme je táhnutím asi 3 minuty, pak je obrátíme a opět vaříme 3 minuty. Po uplynutí času jeden vyndáme, rozkrojíme, abychom se přesvědčili, že je uvnitř uvařený. Ostatní vyndáme a ihned je musíme propíchnout dvouzubou vidličkou, jinak se nám srazí a vytvoří se na nich slizká, ztvrdlá část, zvaná „brousek“. Po vyjmutí knedlíky potřeme máslem. Čerstvé droždí bal.: 24× 42 g cena za 42 g 90 1,2,19* Tvaroh tvrdý na strouhání bal.: cca 2,8 kg cena za 1 kg 97,90 archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static 112,59 Cukr krupice, krystal bal.: 10× 1 kg cena za 1 kg 90 23,27,49* archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. 660 g archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml noveletaky.csv obchody.csv stareletaky.csv static cena s DPH Mléko 1,5 % 31 cR1324_24-32.indd 31 23.10.13 12:08