Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Globus leták

Platnost od 7.11. do 13.11.


Globus leták - strana 6










     

Globus leták - strana 6

Ovoce, zelenina Nezapomínejte na tradice Ovoce a zelenina jako zdroj vitamínů. Kysané zelí je klasika české kuchyně a mnoho jídel se bez něj prostě neobejde. A kde je kysané zelí, tam musí být také pěkně propečené maso s bramborovým nebo houskovým knedlíkem a kmín. Milovníci této kombinace si přijdou v nejbližších dnech na své, 11. listopadu totiž přijede svatý Martin, patron vojáků, jezdců, žebráků a krejčích. S ním přicházívá pravá zima a patří k němu tradičně Svatomartinská husa s kysaným zelím a rozhodně stojí za to zapít ji Svatomartinským vínem. Jak se peče husa každý ví, ale stojí za to experimentovat. Například naši sousedé Rakušané pečou husu stejně jako my dobře vysolenou a okmínovanou, ale celý vnitřek mladé husy vyplní jablíčky a oloupanými malými cibulemi. Lahodná je také husa před pečením potřená trochou teplého piva, v němž rozmícháte lžičku medu. I tato varianta vyžaduje kořenit drceným kmínem. Oproti tradici můžete péct husu při nízké teplotě velmi dlouho, devět až dvanáct hodin.Teprve před dokončením slijte všechno sádlo se šťávou, povrch husy jemně potřete ohřátým medem a při vysoké teplotě dopečte pěkně do červena. Maso je šťavnaté, velmi měkké a křehké, kůže pěkně křupavá. Podle chuti se hodí k Svatomartinské huse jak houskový, tak bramborový knedlík a rozhodně se neobejde bez dušeného kysaného bílého nebo červeného zelí. Dušené kysané zelí podle našich předků Libor Havlásek PRODEJCE HYPERMARKET OPAVA Jablka Golden Delicious skládaná Česká republika 1 kg tuzemská kvalita Rajčata cherry červená, oválná balená, 250 g 100 g = 9,96 Kč Pomeranče balené Španělsko 1 kg 19,90 27,90 19,90 24,90 28 % nová sklizeň Zelí kysané bílé Samir balené, 500 g 100 g = 1,78 Kč Česká republika 1 ks 8, 90 7,90 Kedlubna bílá s listy 1 ks Ingredience: 500 g kysaného zelí, 1 střední brambora, 1 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 1 lžíce sádla, sůl, kmín, cukr Postup: Zelí propláchneme ve vodě (kdo má rád hodně kyselé ať neproplachuje), zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme (pokud už tam není kmín od výrobce) a dáme vařit. Oloupanou syrovou bramboru nastrouháme a promícháme s moukou. Jestli je brambora málo vodnatá a hmota je moc hustá, zředíme trochou vody.Toto přidáme k téměř měkkému zelí, rozmícháme a povaříme do změknutí. Přidáme podle chuti cukr, případně dosolíme a vmícháme na sádle dorůžova usmaženou cibulku. Necháme přejít varem. Zelí kysané červené Samir balené, 500 g 100 g = 1,98 Kč Česká republika 1 ks 9, 90 Mrkev volná Česká republika 1 kg 8,90 tuzemská kvalita 6