Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Gastronomie

Platnost od 20.11. do 3.12.


Gastronomie - strana 17










     

Gastronomie - strana 17

Koláč Štědrák Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) Název položky 500 g 20 g 0,5 g 100 g 20 g 80 g 40 g 300 g 50 g 50 g 5,25 Kč 0,94 Kč 0,01 Kč 2,23 Kč 0,04 Kč 3,24 Kč 1,81 Kč 4,02 Kč 2,00 Kč 2,35 Kč 150 g 120 g 120 g 0,3 g 47,97 Kč 2,68 Kč 150 g 120 g 150 g 0,5 g 17,99 Kč 2,68 Kč 2,01 Kč 0,15 Kč 150 g 50 g 0,5 g 30 g 6,23 Kč 1,12 Kč 0,15 Kč 5,25 Kč 0,72 Kč Obtížnost: Pracovní postup: 2 h 30 min • Příprava kvásku: Droždí promícháme s trochou cukru. Přidáme malé množství teplého mléka, lžíci prosáté polohruhé mouky a vymícháme v řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teplém místě do 40 °C 250 g 13,73 Kč vykynout. 100 g 2,23 Kč • Příprava těsta: Na dno kotlíku dáme špetku soli, pak přidáme prosátou mouku, cukr, žloutek, rozpuštěné 0,3 g 0,72 Kč sádlo, vanilínový cukr, část mléka a vykynutý kvásek. Pozvolna, na rychlost 1, v univerzálním stroji hákem vymícháme těsto, do kterého přiléváme zbylé mléko. Těsto zpracováváme asi 15 minut. Správně vypracova50 g 2,35 Kč né těsto je polotuhé, měkké konzistence, na povrchu hladké a lesklé. Toto těsto lehce posypeme moukou, 50 g 2,00 Kč přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozvážíme na 5 dílů, každý díl samostatně 20 g 0,88 Kč vyválíme na tenko. Plech na pečení si potřeme sádlem. • Příprava náplní: Povidlová náplň: Švestková povidla dáme do kastrůlku, ochutíme je cukrem, skořicí, ru** Cena za jednu porci : mem a dobře promícháme. Maková náplň: Do kastrůlku si dáme mletý mák, přidáme mléko, cukr, mletou skořici a vaříme do husté konzistence. Před použitím náplň necháme vychladnout. Ořechová náplň: Z vody a cukru si svaříme sirup, do kterého nasypeme mleté ořechy a svaříme do husté kaše. Náplň ochutíme zrnky čerstvé vanilky. Hotovou náplň necháme zchladnout. Tvarohová náplň: Do mísy vložíme měkký tvaroh, přidáme cukr, citronovou kůru, vejce, pudinkový prášek, zrnka čerstvé vanilky a vše dobře vymícháme. • Sestavení koláče: Na připravený plech položíme kulatou dortovou formu - ráfek. Každý díl vykynutého těsta vyválíme do kulata, pokud možno stejné velikosti, jako je ráfek. Do ráfku položíme vyválený díl těsta, na který pomocí cukrářského sáčku naneseme ořechovou náplň. Pečlivě ji nanášíme i do okraje koláče. Na ni položíme druhý, vytvarovaný díl těsta a prsty upravíme do ráfku. Následuje maková náplň. Na ni opět umístíme vyválený díl těsta. Každé těsto musíme rovnoměrně rozložit, aby koláč měl správný tvar i po upečení. Následuje tvarohová náplň, kterou opět zakryjeme plátem těsta. Nakonec na povrch naneseme povidlovou náplň. Poslední těsto rozdělíme na 10 dílů, ze kterých vyválíme válečky. Musí být stejně silné, neboť jimi vytvoříme na náplni mříž, která bude dekorací koláče. Takto sestavený koláč necháme vykynout asi 45 minut. Musíme ho přikrýt čistou utěrkou, aby neosychal. Vykynutý Štědrák potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 165 °C asi 50 minut. Doba pečení závisí na výšce koláče a také na spotřebiči, ve kterém pečeme. • Servírování: Po upečení necháme koláč vychladnout. Poté ho krájíme na porce. Jednotlivé porce sypeme moučkovým cukrem, který ochutíme prázdnými vanilkovými lusky. 13,07 Kč 129,90149,39* Vlašské ořechy cF1325_01-16.indd 15 bal.: sáček 500 g cena za 500 g 41,5047,73* Švestková povidla bal.: 4 kg cena za 1 kg 1,902,19* Čerstvé droždí bal.: 24× 42 g cena za 42 g archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Těsto: Polohrubá mouka Žloutek Sůl kamenná Cukr krupice Vanilínový cukr Horeca Select Sádlo škvařené Droždí Mléko 1,5 % Citron na kůru Vejce na potření Ořechová náplň: Horeca Select Vlašské ořechy – jádra Cukr krupice Voda na cukrový sirup Čerstvý vanilkový lusk – dřeň Maková náplň: Mák mletý Cukr krupice Mléko 1,5 % Horeca Select Skořice mletá Povidlová náplň: Švestková povidla bez jablek Cukr krupice Horeca Select Skořice mletá Rum Tvarohová náplň: Tvaroh měkký Cukr krupice Čerstvý vanilkový lusk – dřeň Vejce Citron na kůru Pudinkový prášek vanilkový 15 6.11.13 12:33