Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Luxusní pochoutky

Platnost od 20.11. do 17.12.


Luxusní pochoutky - strana 17










     

Luxusní pochoutky - strana 17

Ma so PEČENĚ BŮČEK A ŽEBRA Libová vepřová pečeně (kotleta, karé) je nejlepší pro minutkovou úpravu. Plátky se připravují na přírodní způsob, v trojobalu nebo ochucené marinádou. Oceníte ji i  při grilování – intenzivnější chuť v  tomto případě zaručí plátky s  kostí. Vždy jemně nařízněte vrchní blánu masa na více místech, aby se plátky při tepelné úpravě nezkroutily. Vepřový bůček se upravuje vykostěný nebo se žeberními kostmi. Hodí se na pečení, pro přípravu rolád a  často se přidává do základu masitých i  zeleninových pokrmů pro zvýraznění chuti. Rozdělený na jednotlivá žebírka, ideálně naložená do pikantní marinády, je oblíbenou pochoutkou z grilu. KOLENO PANENKA Skutečnou lahůdkou z vepřového je panenka neboli svíčková, jež se nachází mezi hřbetem a kýtou. Její jemné a křehké maso se hodí k pečení, na minutkovou úpravu i k přípravě soté a ragú. Vepřové koleno poskytuje tmavé maso výrazné chuti. Hodí se k  pečení, grilování i vaření vcelku a obvykle se podává s křenem a hořčicí nebo kysaným zelím. KRKOVICE Dobře prorostlá krkovice se výborně hodí k pečení. Než je zahájíte, maso raději zprudka opečte, aby se na povrchu zatáhlo a  zůstalo šťavnaté. Krkovice naporcovaná na plátky (s kostí i bez) je výtečnou volbou pro grilování, můžete ji naložit do nejrůznějších marinád. Osvědčenou klasikou je řízek smažený v  trojobalu. Krkovičku lze využít i  pro přípravu rolád a dušených pokrmů, vynikající je také uzená. 1 Prvním krokem ke křupavé pečeni je nařezání kůže křížem (1). Maso následně dusíme v  troubě na kořenové zelenině (2), díky níž získá skvělou chuť i  vůni. Pečeně s  křupavou kůží u  strávníků zaručeně uspěje (3). PLEC Velmi oblíbená plec je libovější než krkovice a  vyžaduje delší tepelnou úpravu. Může se péci vcelku, používá se na rolády a  nakrájená na kostky se hodí k  přípravě rozličných dušených pokrmů – gulášů, ragú či perkeltů. Často se podává dušená na kmíně, zelenině či houbách, k  nejpopulárnějším jídlům z vepřové plece patří segedínský guláš. 2 KÝTA Velice kvalitní maso poskytuje vepřová kýta. Vrchní šál je ideální k  přípravě pečeně, očištěný a  odblaněný se dá nakrájet na řízky, případně na proužky do soté a ragú. Lze z něj připravit také dušené pokrmy a  rolády. Spodní šál se spodní částí tuku se peče vcelku. U  libového masa z  kýty je třeba hlídat, aby se během pečení nevysušilo – není proto vhodné maso péci příliš zprudka a  dlouho. Stejně jako v  případě krkovice je krátce osmažte na pánvičce ze všech stran – tím se maso uzavře a šťáva zůstane uvnitř. 16 cE1325_14-19.indd 16 3 EPIKURE 5.11.13 10:02