Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Luxusní pochoutky

Platnost od 20.11. do 17.12.


Luxusní pochoutky - strana 20










     

Luxusní pochoutky - strana 20

POMALU PEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S JÁHLAMI A ZELÍM Z ČERVENÉ ŘEPY (10 PORCÍ) 2500 g vepřového boku 150 g hrubozrnné soli 1 větší bobkový list* 2 kuličky nového koření* 10 kuliček černého pepře vcelku* 3 hřebíčky* 200 g mrkve 200 g celeru 600 g sušených jáhel 200 g šalotky 8 g pažitky* 1200 g červené řepy 300 g anglické slaniny speciál 170 g cibule* 180 g medu 150 ml vinného červeného octa 70 ml demi-glace 120 g másla 8 g mořské soli archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ingredience označené hvězdičkou nabízí značka Horeca Select. Vepřový bok naložíme do  hrubozrnné soli přes noc a přidáme malou část koření. Sůl vsákne přebytečnou krev, která se tak nedostane do vývaru. Maso vyjmeme ze soli,  opláchneme a  ponoříme kůží nahoru do  vody v  děrované nádobě, která velikostí odpovídá hlubší plné nádobě, do níž vložíme očištěnou kořenovou zeleninu a koření. Zakryjeme poklicí či alobalem a  pečeme 10 hodin v  troubě na  80 °C. Necháme částečně zchladnout a  opatrně vyjmeme maso, aby se nerozpadlo, a  položíme ho kůží nahoru na  čistý plech. Přikryjeme pečicím papírem, překryjeme dalším plechem,  zatížíme zhruba 3 kg těžkým předmětem a  necháme přes noc vychladnout. Pak kůži nařežeme na  kostičky a  maso rozdělíme na porce. Osolíme je a  kůží dolů je opečeme na rozehřáté lehce omaštěné pánvi pokryté pečicím papírem dozlatova. Poté všechny porce prohřejeme v troubě. Část vývaru z masa použijeme na uvaření jáhel, zbylý svaříme na  minimum tak, aby nebyl příliš slaný. Při podávání každou porci zalijeme trochou vývaru, přidáme lžičku demi-glace, zjemníme troškou másla a dosolíme. Jáhly několikrát propláchneme vodou a  poté je uvaříme v  části vepřového vývaru doměkka. Orestujeme najemno TIPY ŠÉFKUCHAŘE Na  nakládání masa není vhodná jemná sůl. Dostala by se totiž přímo do  masa, vytáhla by z  něj příliš mnoho štávy a  maso by mohlo být přesolené. Vodu na přípravu nasoleného masa už nesolte, abyste mohli vývar co nejvíce svařit. Zeleninu z vývaru lze nakrájet na malé kostičky a přidat do jáhel. Z  řepného zelí vyvařte veškerou tekutinu, aby chuť byla co nejkoncentrovanější a nemuseli jste pokrm zahušťovat. nakrájenou šalotku, přidáme uvařené jáhly, zjemníme máslem a  vmícháme nakrájenou pažitku. Červenou řepu oloupeme a  nakrájíme na  nudličky. Slaninu nakrájenou na nudličky zlehka orestujeme, vsypeme na  nudličky nakrájenou cibuli a  znovu orestujeme doměkka. Přidáme med, červený vinný ocet, sůl, trochu vepřového vývaru a nakonec řepu. Vše dusíme doměkka pod pokličkou. Dále postupujeme jako u klasické přípravy zelí. Rozpečené maso servírujeme na nahřátém talíři spolu s  teplým řepným zelím na  medu a  ochucenými jáhlami, doplněné lahodnou přírodní štávou. 19 cE1325_14-19.indd 19 5.11.13 10:03