Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Luxusní pochoutky

Platnost od 20.11. do 17.12.


Luxusní pochoutky - strana 24










     

Luxusní pochoutky - strana 24

K á va VOŇAVÁ HISTORIE Zhruba v 9. století objevili Etiopané povzbuzující účinky semen kávovníku. Ve 13. století byla rostlina během válečných tažení dovezena do Jemenu a sláva jejích semen se rozšířila po celém Orientu. V roce 1615 přivezli první zrna do Evropy s největší pravděpodobností Benátčané. Roku 1714 přivítala hosty první kavárna v Praze pod malostranskou Mosteckou věží. V 18. století se Holanďanům podařilo vyvézt přísně střežená semena kávovníku z Jemenu. Po jejich vysazení v zámořských koloniích (Indie, Ceylon a Jáva) se brzy stali nejvýznamnějšími producenty kávy. Dnes je na první příčce pěstitelů kávy Brazílie. ZÁZRAK PRAŽENÍ Qualità Rossa, Crema e Gusto • mletá káva • bal.: 4× 250 g • cena za 250 g Zrnková káva • bal.: 4× 250 g • cena za 250 g 99,90 114, 89* 69,90 80, 39* NOVINKA! Zrnková káva • bal.: 500 g • cena za 500 g 179,90 206, archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH 89* Grower’s cup – káva na cesty • filtrovaná káva pro použití na cestách • z balení získáte 0,5 l filtrované kávy po přidání horké vody • bal.: 1 ks • cena za 1 bal. 39,90 45, 89* 22 cE1325_20-23.indd 22 Usušená zrna získají chuť a  vůni až po upražení, které vyžaduje značnou zkušenost a  cit. Zrna jsou vystavena vysokým teplotám a  neustále promíchávána. Těsně nad hranicí 200 °C začnou měnit barvu, uvolňovat aromatické oleje a plynné látky. Po vyjmutí z pražicí pece se musejí rychle zchladit, aby se zachovala optimální chuť a  vůně kávy. Přesný návod neexistuje, vždy je třeba vzít v potaz původ, velikost a  vlhkost zrn. Jen díky správnému postupu uvolní semena aromatické oleje – nositele chutě a vůně. Nízká teplota nebo krátká doba pražení neumožní důležitým látkám vystoupit na povrch a káva z takových zrn má mdlou, nevýraznou chuť. Příliš dlouhé pražení či vysoká teplota zase mají na svědomí slabý nápoj se spálenou pachutí. NĚKDO TO RÁD SLADKÉ! Kakao, prášek ze semen kakaovníku pravého (Theobroma cacao) a  z  něj vyrobená čokoláda, je lahůdkou především pro milovníky sladké chuti. I  v  případě tohoto nápoje však existuje řada variant. Hodně sladká horká čokoláda z instantního kakaového prášku s  vodou nebo mlékem, ozdobená smetanou a  marsh- mallows, je oblíbená v  USA. Podobný nápoj jen obtížně odlišitelný od ranního kakaa nabízí řada českých restaurací. Lepší evropské podniky však dávají přednost nápoji z pravé hořké či mléčné čokolády, ať už strouhané, nalámané tabulkové, případně vyrobené ze speciálního kousku čokolády na tyčce. Další ingrediencí je horká voda, mléko nebo směs obou tekutin. V Anglii si pochutnávají na mléčné čokoládě s  nižším obsahem kakaa, gurmeti ve Francii a v Rusku milují hořkou. Při přípravě zvlášť husté čokolády se neobejdete bez dalších přísad, které se liší podle jednotlivých zemí: do vídeňské čokolády se přidává vaječný žloutek, italská „cioccolata calda“ obsahuje hodně čokolády doplněné kakaem. Španělská „chocolate caliente“ složená z mléčné a hořké čokolády je ochucená vanilkou a  hustotu jí dodává lžička škrobu rozmíchaná v  mléce a  přidaná během varu. Ve Španělsku se spolu s  churros – speciálním smaženým pečivem – podává k snídani. EPIKURE 6.11.13 13:56