Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Luxusní pochoutky

Platnost od 20.11. do 17.12.


Luxusní pochoutky - strana 3










     

Luxusní pochoutky - strana 3

Ú střice se odpradávna těší velkému zájmu milovníků dobrého jídla, což dokazuje ohromné množství lastur nalezených archeology v prehistorických lidských sídlech. Chov a kultivaci těchto mušlí si v zastřešených zátokách vyzkoušeli již staří Římané a velice dlouhou tradici má chov také v Japonsku, Číně a Mexiku. V  současné době pochází většina ústřic na trhu z  rozsáhlých farem umístěných v  mělkých pobřežních vodách Atlantického a  Tichého oceánu a  Středozemního moře. Díky promyšleným a  rafinovaným technikám akvakultur se zde chovají kulinářsky nejoceňovanější druhy ústřic jako ústřice jedlá, velká, americká či olympia. Bez chovu v akvakulturách by totiž volně žijící populace ústřic v evropských a severoamerických vodách byly dávno vyčerpány kvůli nadměrnému výlovu, znečištění vod a  také rozličným nemocem. Chov vyžaduje hodně péče i času – ústřice roste 18–30 měsíců, než ji producent může poslat do prodeje, celý proces od získání zárodečných buněk trvá 3–4 roky. KULINÁŘSKÝ POTENCIÁL Ústřice obsahují řadu výživných a  zdraví prospěšných látek, například jód, sodík, vápník, draslík, mangan, železo, měď, zinek, fosfor a  vitaminy A, B1, B2. Lze je konzumovat po celý rok – během nejteplejších měsíců od května do srpna se jejich přeprava řídí přísnými preventivními opatřeními. Od května do září jsou ústřice zaměstnané svou reprodukcí, což se může mírně projevit na jejich chuti. V zimních měsících naopak akumulují své zásoby a jsou lahodně masité. Podávají se živé, smažené, pečené, vařené, gratinované přímo v lastuře nebo uzené. Kombinovat se mohou s česnekem, šalotkou, smetanou, vejci, rajčaty, špenátem i kořenovou zeleninou. Dobře si rozumějí s jemnými omáčkami, např. holandskou či vinnou pěnou, příznivci výraznějších chutí si mohou k ústřicím dopřát pikantnější dresinky z kvalitního octa ochuceného čerstvým pepřem. Tepelně zpracované ústřice jsou ideální pro strávníky, kteří je ochutnávají poprvé a na tradiční konzumaci přímo z lastury dosud nesebrali odvahu. 3 cE1325_02-07.indd 3 5.11.13 10:04