Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Luxusní pochoutky

Platnost od 20.11. do 17.12.


Luxusní pochoutky - strana 4










     

Luxusní pochoutky - strana 4

Ryby ÚSTŘICE JEDLÁ (OSTREA EDULIS) DRUHY ÚSTŘIC ÚSTŘICE VELKÁ (CRASSOSTREA GIGAS) Původně byl tento druh rozšířený u pobřeží východní Asie, proto má chov ústřice velké velmi dlouhou tradici v  Číně a  Japonsku. Mezi její přednosti patří robustní schránka, odolnost vůči nemocem, rychlý růst a malé nároky na teplotu a  salinitu vody, což jsou ideální předpoklady pro umělý chov. Ústřice velká s  protáhlou lasturou dorůstá do délky 10–30 cm. Její schránka může mít šedohnědou až zelenavou barvu a  rozmanitý tvar. Ten vždy závisí na charakteru dna a  mořského proudění, jemuž byly ústřice během chovu vystaveny. Vnitřní stěna lastury je sněhobílá a maso má krémově šedé či zlatožluté zbarvení. Fine de Claire – Marennes-d’Oléron jsou prvotřídní ústřice z  francouzského chovu. Mají krémově šedé až zlatožluté maso a vyváženou chuť. Spèciale de Claire – Marennes-d’Oléron se vyznačují vysokým podílem masa krémově šedé až zlatožluté barvy, jež je vyhledáváno pro harmonické vyvážení slané a sladké chuti. Fines de Normandie – Maso ústřice pocházející z  normandských chovů na volném moři vyniká harmonickou kombinací slané a  sladké chuti s  ovocnými a ořechovými tóny. Fines de Cancale – Celosvětově populární ústřice jsou oblíbené pro svou nezaměnitelnou lískooříškovou chuť. Původní areál rozšíření ústřice jedlé se rozkládá v  Atlantickém oceánu od Norska po Maroko a  zahrnuje celou oblast Středozemního moře. Výskyt ve volném moři je však spíše vzácností – převládá umělý chov, který je o  něco náročnější než u ostatních druhů, ale farmářům se rozhodně vyplatí. Lahodná chuť ústřice jedlé totiž zaručuje stálou poptávku a vysoký odbyt. Akvakultury ústřic jedlých se provozují podél atlantského pobřeží, a to zejména ve Francii. Mezi nejznámější oblasti patří Normandie, Bretaň a regiony Charente a  Gironde. Chovu tohoto druhu se věnují i  farmáři v  Nizozemsku, Anglii, Irsku či Španělsku. Ústřici jedlou lze snadno odlišit od ostatních druhů podle okrouhlého, plochého tvaru schránky. Obvykle dorůstá do délky 5–12 cm, výjimečné exempláře až 20 cm. Tvar, povrch a  zbarvení mohou být různé – na schránce se vyskytují proužky rozličné intenzity, barva přechází od hnědé po šedou. Maso je béžově pískové až šedavé. Mezi nejznámější formy ústřice jedlé patří ústřice Belon, které jsou mezi labužníky velice populární. Vyznačují se béžovým až hnědým masem a  výraznou, ořechovou chutí. ÚSTŘICE Z REGIONU MARENNES-D’OLÉRON V oblasti Marennes zaujímají ústřicová pole zhruba 3500 hektarů na písčinách mezi ústími řek Seudre a Charente a podél východní strany ostrova Île d’Oléron. Ústřice tu žijí v ideálním prostředí kombinujícím slanou a sladkou vodu, která má v létě optimální teplotu pro jejich růst. Ústřice se zde rozmnožují v přísně chráněných „lavicích“ – larvy se přichytí na strategicky umístěné cihly či desky a začnou vytvářet schránky. Na jaře je pak zdejší chovatelé přemisťují do slané mořské vody, po čase je podle velikosti roztřídí a určí jejich další využití – některé dorůstají na železných rámech ukotvených u mořského dna, jiné se vracejí na písčiny, aby se udržovala ústřicová pole. Přibližně po třech letech se dospělé ústřice stěhují do tzv. claires, mělkých zálivů, dříve využívaných k získávání soli. Díky promyšlené síti kanálů se v nich mořská voda vyměňuje při každém přílivu a ústřice zde odpočívají – jejich růst se zastaví a schránka ztvrdne. Nesporné výhody má i zdejší potrava – ústřice se živí speciálním druhem jednobuněčných řas, díky nimž získávají jedinečnou chuť, lehce nazelenalý odstín masa a vysoký obsah vitaminů a minerálních látek. 4 cE1325_02-07.indd 4 EPIKURE 5.11.13 10:04