Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Luxusní pochoutky

Platnost od 20.11. do 17.12.


Luxusní pochoutky - strana 9










     

Luxusní pochoutky - strana 9

Moët & Chandon • Champagne A. O. C. • Brut Imperial • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 669,00 809, 49* TO JEDINÉ PRAVÉ Český zlozvyk říkat všem vínům s  bublinkami „šampaňské“ je zavádějící, protože na tento název mají právo jen nápoje z  úzce vymezené oblasti ve Francii. Musejí být vyrobeny metodou Champagne z  hroznů pocházejících z  oblasti Champagne-Ardenne. Pěstování a  výroba vína Champagne se řídí přísnými pravidly, vinnými odrůdami jsou téměř výhradně Pinot Noir, Pinot Meunier a  Chardonnay. Kromě samotného nápoje nesou ochrannou známku i  hrozny pocházející z  této oblasti –  smějí se používat pouze v  regionu, jehož nej- významnějším městem je Remeš ležící v  Pařížské pánvi asi 150 km severovýchodně od Paříže. Dalším důležitým centrem produkce šampaňského je město Epernay. Nejslavnější „sekt“ vzniká nejčastěji z  hroznů více odrůd, takzvané kupáže. Po prvotním kvašení v nerezových tancích nebo dubových sudech se do tzv. „tichého vína“ přidává tirážní likér (směs vína, cukru a  kvasinek) a  tekutina se plní do silnostěnných tlakových lahví uzavíraných ocelovými korunkovými uzávěry. Po prokvašení a  minimálně patnáctiměsíčním zrání vína na kvasinkách (vysoce kvalitní vína zrají i  déle, většinou dva až tři roky, někdy však i více než deset let) je nutné mrtvé kvasinky z  lahve odstranit. Tomuto procesu se říká odstřelování kalů (degoržování). Provádí se strojově i manuálně – lahve se otočí zátkou dolů a nechají se v této poloze tak dlouho, dokud se kaly neusadí a nepřilnou k zátce. Podchlazením se sníží tlak v lahvi a odstřelí se zátka i  s  kalem, zatímco se lahev otočí do obvyklé polohy a pročistí se její hrdlo. Chybějící tekutina se u extra suchého sektu „brut nature“ doplní stejně prokvašeným sektem z jiné lahve, u dalších typů nápoje (viz str. 11 – tabulka Suché, nebo sladké) expedičním likérem vyrobeným z vína, cukru a kvalitního vinného destilátu (ve Francii se většinou přidává koňak). Mercier • Champagne • Brut • původ: Francie • bal.: 750 ml • cena za 750 ml 499,00 603, 79* Veuve Pelletier • Champagne • Brut, Demi sec • bal.: 750 ml • cena za 750 ml archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH F rancouzi odmítají „šampaňským“ nazývat víno, jež nebylo vyrobeno z  hroznů sklizených v  oblasti Champagne. V  roce 1985 si vydobyli také to, že víno vyrobené šampaňskou metodou v  jiných oblastech musí nést jen dovětek „vyrobeno tradiční metodou“ či „metodou druhotného kvašení v  lahvi“. Právě druhotné kvašení, při němž vzniká alkohol a  oxid uhličitý, je podstatou výroby šumivého vína. Probíhá buď klasicky v  uzavřených lahvích, nebo v tanku. Podle toho se také metoda kvašení označuje jako klasická, tradiční či metoda druhotného kvašení v  lahvi (méthode Champenoise), nebo tanková (metoda Charmat). 489,00 591, 69* 9 cE1325_08-13.indd 9 6.11.13 12:36