Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online :

Platnost od 21.11. do 27.11.


 - strana 8










     

- strana 8

RECEPTY Řapíkatý celer zdravý i lahodně křupavý zážitek zaručen! Salát ru le e c o h é t a k í p a ř z T ento příjemně aromatický celer je velmi oblíbený především ve  středomořské a  americké kuchyni. Vyšlechtěn byl v  Itálii v  16. století. U nás jeho obliba teprve pomalu stoupá. A to je moc dobře. Je totiž nejen velice zdravý, ale i  chutný! A  k  tomu skvěle křupe. Od  klasického celeru se liší zejména v kořenové části. Ta je totiž malá, rozvětvená a nekonzumuje se. Využití v kuchyni Jeho využití v kuchyni je velmi jednoduché a přitom rozmanité. Jedlou částí řapíkatého celeru jsou zdužnatělé křehké řapíky, dlouhé až 30 cm. Čím jsou světlejší, tím jsou jemnější. Vnější řapíky mají příliš mnoho vláken, nejsou proto ke konzumaci vhodné. Skvělé jsou syrové i tepelně zpracované. Čerstvý je skvělý pro namáčení do dipů a omáček. Čerstvý je výborný i v kombinaci s jablky, hruškami či s chilli, nebo s různými sýry, jako například se sýry s modrou plísní, lučinou nebo smetanovým sýrem, ale i  s vlašskými ořechy. Jednoduše řapíky namáčejte do  sýrů nebo je jimi potřete. Nakrájené nebo celé řapíky můžete vařit, dusit, restovat, zapékat i grilovat. Dá se říci, že jejich tepelné zpracování je podobné jako u fazolových lusků. Výborně se hodí Brn8, OZa8 / AMO8, APO8, AVY8, AJV8, CB8, Kla8 / - jako příloha k masu, ať už vepřovému, hovězímu nebo kuřecímu. Pokud chcete zmírnit zápach mořských plodů, přidejte k  nim do  vroucí vody několik řapíků. Využijte i samotné listy. Tmavšími listy ochuťte vývar, světlejší a křehké vnitřní lístky přidejte do  salátů nebo je použijte jako koření na  ozdobu podobně jako například petrželku. Překvapivě lahodná je i vylisovaná šťáva. Řapíkatý celer je poměrně choulostivý na  skladování, umístěte ho proto do ledničky, v níž si až po dobu 3 týdnů uchová svou křehkost. Zdravotní účinky Není moc časté, aby to, co je velmi chutné, bylo i  velmi zdravé. Řapíkatý celer ale přesně takový je! Obsahuje totiž vysoké množství kyseliny askorbové, betakarotenu, bílkovin i  minerálních látek, zejména fosfor, železo, vápník, hořčík a sodík. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále například obsahuje vitamíny B1, B2 a B3. Za jeho specifickou chuť a vůni jsou pak odpovědné éterické oleje. Pro svůj nízký obsah kalorií a  naopak vysoký obsah výživných látek se řapíkatý celer doporučuje těm, kteří drží dietu. Je dobrý i na nervy, protože snižuje množství stresových hormonů, čímž nás celkově uklidňuje. Potřebujeme: • 400 g řapíkatého celeru • 1 fenykl • 1 červenou a 1 žlutou papriku • 1 cibuli • 2 lžíce oleje • 125 ml bílého vína • 100 g měkkého sýra podle chuti • 200 g uvařeného nebo upečeného kuřecího masa • 1 svazek pažitky Na zálivku: • 150 g zakysané smetany • šťávu z 1 citronu • 2 lžíce octa • 1 lžíci středně ostré hořčice • 2 lžíce rybízového želé • sůl a mletý pepř Postup: Celer a fenykl očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Papriky omyjeme, odstraníme semena a nakrájíme na  nudličky. Cibuli oloupeme a  nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a zeleninu na něm krátce opečeme. Podlijeme bílým vínem, přikryjeme pokličkou a na středním ohni dusíme zhruba 10 minut, potom necháme vychladnout. V misce smícháme zakysanou smetanu, citronovou šťávu, ocet, hořčici, rybízové želé, sůl a  pepř. Zálivku vmícháme do  zeleniny. Sýr nakrájíme na  tenké proužky, maso na  přiměřené kousky. Pažitku omyjeme, necháme okapat a  nadrobno nakrájíme. Salát upravíme na  talíře, poklademe kousky sýra a masa, posypeme pažitkou a ihned podáváme. Pramen a foto: Saláty, Nakladatelství SLOVART MB8 / -