Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online :

Platnost od 28.11. do 4.12.


 - strana 8










     

- strana 8

KAUFLAND PŘEDSTAVUJE Odbytové družstvo Koncern pěstitelů Odbytové družstvo ovoce Český ráj zastřešuje prodej celkem osmi pěstitelů. V roce 2002 do firmy nastoupil nynější agronom Martin Šrytr, který ví, kdy jabloně sázet, kdy jablka sklízet, jak na škůdce, kroupy i mráz. V roce 2003 byly založeny obnovené výsadby nejen jabloní, ale i hrušní, a to odrůd Conference, Lucasova a Dicolor. U jabloní se jednalo o ryze české odrůdy Bohemia a Bohemia Gold. Postupně, i  s  poptávkou zákazníků, se přešlo na  dnešní odrůdy jabloní Jonagold, Gala, Golden Delicious nebo Red Jonaprince. V současné době firma hospodaří na 650 hektarech. Dvě třetiny z toho jsou nové sady s novými odrůdami. Zhruba 200 hektarů zabírají staré sady. Rostou tady také v Čechách tradičně pěstované odrůdy Idared, Rubín, Šampion a Spartan. j á r ý k s e Č e c o ov Produkce závislá na počasí Jak říká pan Šrytr: „Každý rok se odrůda odvíjí od počasí. Pracuje se s přírodou, není to fabrika.“ Kvůli klimatu, které v Čechách panuje, ovocnáři bojovali se strupovitostí jablek. Časem se ale podařilo vyšlechtit odrůdy tak, že jsou odolné a jablíčka krásně čistá. Největší škody ale bývají po  kroupách a  mrazech. „Ledoví muži“ už tady několikrát „sklidili“ 90 % úrody. Před případným krupobitím alespoň částečně chrání sítě zavěšené nad sady. Pečeť kvality Se sklizní pomáhají poloautomatické sklízecí stroje. Díky nim se jablíčka sklízejí rychleji a  navíc nedochází k  otlakům jako u  ruční sklizně. Postupně se místní sady stávají jedněmi z  největších u  nás. Úroda je kontrolována organizací Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce (SISPO). Zároveň jsou zdejší sady certifikovány pečetí GLOBALG. A.P., která garantuje mezinárodně uznávaný standard pěstování ovoce. Tuto pečeť získá jen ovoce vysoké kvality. í ímu počas é líčko. n š o t le k Vzhledem ny“ krásné červen e mají „Gold V sadařské školce rostou na každém hektaru další čtyři tisíce stromků odrůd Golden, Fuji nebo Gala. Agronom Martin Šrytr v novější výsadbě jabloní Vyzkoušejte: ovým t á g u n s a lk Pečená jab a rybízovou zmrzlinou krémem Potřebujeme: • 2 jablka • 1 velký croissant • 1 lžíci nugátu • 2 kopečky rybízové zmrzliny • 1 vejce • 1 šálek smetany • 1 lžíci cukru • 1 lžíci másla • škrob Postup: Jablka oloupeme, slupky odložíme stranou, jádřinec odstraníme. Croissant nakrájíme na  malé kousky, smícháme s  cukrem, vejcem a  rozpuštěným máslem. Jablka naplníme masou a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 190 °C (v horkovzdušné troubě při 170 °C) přibližně 20 minut. Připravíme si krém. Smetanu přivedeme k varu a na mírném ohni v ní necháme pomalu rozpustit nugát. Chceme-li mít hustší krém, necháme ho jednoduše déle povařit nebo ho zahustíme škrobem rozpuštěným ve  vodě. Co se zmrzlinou? Jablkové slupky naskládáme na malou plochu a dáme na ně po 1 kopečku zmrzliny. Necháme znovu zmrazit v  mrazničce (zmrzlinu je potřeba dát do jablkových slupek proto, aby nepřišla hned do styku s horkým nugátovým krémem). Jablka (případně dekorativně vypadající vyřezanou čtvrtku) položíme do horkého krému a ihned podáváme se zmrzlinou. Pramen a foto: Vaříme 10, 20, 30, 40 minut, Nakladatelství IKAR Více na www.kaufland.cz/ nasi-pestitele y k l b a j s a s Kuřecí pr Potřebujeme: • 600 g kuřecích prsou • 1 lžičku soli • mletý bílý pepř • 1 lžíci hladké mouky • 4 lžíce oleje • 500 g tvrdých jablek • kari koření • 50 g kečupu • 0,5 dl zakysané smetany • 50 g rozinek • 0,5 dl suchého bílého vína Těsto na krokety: • 500 g brambor • 3 žloutky • 1 lžičku soli • 100 g maizeny • 100 g strouhanky • 3 bílky • 2 lžíce hladké mouky • 250 g oleje Postup: Kuřecí prsa osolíme, okořeníme a obalíme v mouce. Opékáme je na oleji. Opečené vybereme a odložíme na teplé místo. Do výpeku dáme očištěná, na kolečka nakrájená jablka. Přidáme kečup, kari koření a smetanu. Podlijeme vínem, přidáme rozinky a krátce podusíme. Ve slupce uvařené brambory očistíme a nastrouháme. Přidáme sůl, žloutky a maizenu a vypracujeme hladké těsto. Z těsta formujeme krokety. Obalíme je v mouce, rozšlehaných bílcích a strouhance a osmažíme v horkém oleji. Pramen a foto: Moderná slovenská kuchárka, Nakladatelství SLOVART Jablka Jonagold hledejte tento týden v nabídce OD Kaufland! Brn8, OZa8 / AMO8, APO8, AVY8, AJV8, CB8, Kla8 / - MB8 / -