Aktuálníletáky.cz   

Kaufland akční­ leták online : Zlaté vánoce

Platnost od 5.12. do 11.12.


Zlaté vánoce - strana 32










     

Zlaté vánoce - strana 32

RECEPTY Zdraví velí: kysané zelí! Vepřová pečeně s kysaným zelím a bramborovými knedlíky Potřebujeme: • 600 g vepřové plece nebo krkovičky • sůl • kmín Na dušené kysané zelí: • 30 g sádla • 1 středně velkou cibuli • 500 g kysaného zelí i s nálevem • kmín • sůl • cukr krupici Na bramborové knedlíky: • 800 g vařených oloupaných brambor • 1 lžičku soli • 50 g škrobové moučky • 1 vejce • 50 g krupice • asi 100 g hrubé mouky Postup: Maso vložíme do  pekáče, osolíme, posypeme kmínem, podlijeme, přikryjeme a  dáme do  trouby. Pečeme za  občasného polévání uvolněnou šťávou a  dolévání horké vody. Po 40 minutách maso odkryjeme, obrátíme a pomalu dopečeme doměkka. Dušené kysané zelí Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kysané zelí i s nálevem, kmín a odkryté vaříme. Když je potřeba, zelí podlijeme trochou horké vody. Měkké zelí dle chuti osolíme, osladíme a necháme odpařit vodu. Bramborové knedlíky Brambory nastrouháme na  vál, osolíme, posypeme škrobovou moučkou, doprostřed rozklepneme vejce a zpracujeme nožem se zaobleným hrotem; postupně přidáváme krupici a mouku. Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké části, vytvoříme z nich válečky, vložíme do vroucí vody a na mírném ohni pomalu vaříme 15–20 minut. Vybereme je naběračkou s otvory a ihned krájíme na plátky. Poznámka: Při dušení kysaného zelí můžeme přidat středně velký, oloupaný a najemno nastrouhaný syrový brambor (moravský způsob). Pramen a foto: Česká kuchyně, Nakladatelství SLOVART Pstruh v hořčicové omáčce s bramborovým pyré a kysaným zelím Potřebujeme: • 1/2 sáčku kysaného zelí • 4 kusy filé ze pstruha (bez kůže) • 1/2 svazku pažitky • 1 polévkovou lžíci ostré hořčice • 1 cibuli • 4 dl bílého vína • 4 dl vývaru • 2 brambory • 3 dl smetany • 2 lžíce másla • sůl • pepř Kysané zelí a ryba – na první pohled se nejedná o zrovna nejlákavější kombinaci – ale opravdu se k sobě hodí. S okořeněným pstruhem kysané zelí harmonizuje překvapivě skvěle. Je však důležité, aby chuť zelí nedominovala a nepotlačila chuť pstruha. Na neutralizaci jsou vhodné brambory. Postup: Pyré Kysané zelí krátce opláchneme vlažnou vodou. Cibuli nakrájíme na  kostky, polovinu podusíme na jedné polévkové lžíci másla. Přidáme kysané zelí, zalijeme 2 dl bílého vína a vývaru, osolíme, okořeníme a přikryté dusíme 20 minut. Brambory očistíme, nakrájíme na malé kousky, zalijeme zbylým vývarem a přikryté uvaříme doměkka. Rozšťoucháme je na pyré a vyšleháme s 1,5 dl smetany. Přidáme ke kysanému zelí, dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem a krátce povaříme. Ryba a omáčka Filé ze pstruhů osolíme, opepříme a srolujeme. Každé filé svážeme dlouhými stébly pažitky, která jsme ponořili na 5 sekund do vroucího bramborového vývaru (aby byly elastičtější). Zbylou cibuli nakrájenou na kostky podusíme na 1 lžíci másla, přidáme 2 dl bílého vína a  zbylé množství smetany a  trochu povaříme. Ochutíme hořčicí, solí a  pepřem, krátce povaříme, přidáme rybí rolky a přikryté dusíme na mírném ohni asi 8 minut. V žádném případě nevaříme! Rolky jednou obrátíme. Krátce před podáváním přidáme k omáčce zbytek nakrájené pažitky. Pyré upravíme s rybími rolkami a polijeme omáčkou. Pramen a foto: Vaříme 10, 20, 30, 40 minut, Nakladatelství IKAR Brn32, Kop26, Mh26, NJ26, OZa32, VM26 / AMO32, AJV32, CB32 / - Kysané zelí hledejte tento týden v nabídce OD Kaufland! KH26, MB32, Na26 / Kad26, Pb26 / -