Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 18.12. do 31.12.


Čerstvé potraviny - strana 17










     

Čerstvé potraviny - strana 17

Jelení kýta s podzimní zeleninou Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) Název položky 1500 g 200 g 15 g 6g 382,50 Kč 11,98 Kč 0,07 Kč 2,10 Kč 200 g 250 g 150 g 120 g 0,5 g 0,5 g 0,2 g 200 g 15 g 100 g 100 g 100 g 15 g 15 g 500 g 1,58 Kč 3,73 Kč 3,28 Kč 1,31 Kč 0,20 Kč 0,17 Kč 0,25 Kč 23,97 Kč 0,07 Kč 5,99 Kč 4,05 Kč 13,96 Kč 0,33 Kč 0,45 Kč 11,47 Kč 100 g 10 g 400 g 400 g 300 g 200 g 20 g 10 g 13,96 Kč 0,04 Kč 3,16 Kč 5,96 Kč 4,77 Kč 39,98 Kč 1,12 Kč 0,22 Kč Cena za jednu porci** : Obtížnost: Pracovní postup: 53,67 Kč Tipy kuchaře: 1. Tímto způsobem připravíte i maso jatečných zvířat. 2. Při přípravě zeleninového základu obsah pánve nesmíme stále míchat. Vždy jen občas zamícháme, aby se zelenina pozvolna orestovala. Příkon tepla máme nastavený na střední výkon. 3. Restování zeleniny provádíme až těsně před servírováním, nikdy si ji nepřipravujeme dlouho dopředu, tratila by na kvalitě. 2h • Příprava masa: Jelení kýtu omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme po vlákně na díly o průměru asi 7 cm. Poté si nakrájíme část slaniny na stejné klínky a špikovacím nožem jimi protkneme jednotlivé válečky masa. Vpichy vedeme šikmo po vlákně, abychom vytvořili ze slaniny pravidelnou mozaiku. Maso svážeme kuchyňským provázkem (zdrezírujeme). Po tepelné úpravě se maso lépe krájí a porce jsou stejné. Zdrezírované maso ochutíme solí a pepřem. Jednotlivé válečky opečeme ze všech stran na sádle, abychom zatáhli povrchové bílkoviny a veškerá šťáva při tepelné úpravě zůstala ve svalovině. Výpek odvaříme a později přidáme do základu. • Příprava omáčky: Do kastrůlku si nalijeme trochu vody, přisypeme celé koření, krátce povaříme a necháme asi 1 hodinu vyluhovat. Poté koření odcedíme a odvar použijeme na přípravu omáčky. Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Zbývající slaninu nakrájíme na malé kostičky. Ve velké pánvi orestujeme na sádle a slanině nejdříve plátky kořenové zeleniny, jakmile se začne zbarvovat do růžova, přidáme cibuli. Základ restujeme do zlatavé barvy. Poté základ zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme výpek z opékání masa, opečené maso, přikryjeme poklicí, zalijeme červeným vínem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme – dusíme na 170 °C asi 1,5 hodiny do měkka. Během tepelné úpravy průběžně maso podléváme teplým vývarem, přeléváme výpekem. Měkké maso vyjmeme a necháme zchladnout, až pak opatrně odstraníme z masa provázek. Zeleninu propasírujeme přes jemný cedník, konzistenci upravíme vývarem a přivedeme k varu. Omáčku dochutíme cukrem a šťávou z citronu. Vypneme příkon tepla a nakonec postupně do omáčky vmícháme kostičky chladného másla. Tím omáčku zjemníme a částečně zahustíme. • Příprava zeleniny: Oloupaný celer a mrkev nakrájíme na pravidelné nudličky 60 × 3 mm, stejně silné jsou nudličky i z pršut boku. Omyté listy kapusty spaříme ve vroucí osolené vodě a ihned poté je vložíme do studené vody. Listy osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou a nakrájíme na nudličky 5 × 60 mm. Na pánvi nejdříve orestujeme slaninu, přidáme máslo, kořenovou zeleninu, ochutíme ji solí, cukrem a orestujeme ji „na skus“. Ochucenou zeleninu ihned servírujeme. • Servírování: Na teplý talíř nejdříve nalijeme omáčku, do které položíme ukrojené plátky masa. K levé straně omáčky naaranžujeme orestovanou zeleninu. Pokrm doplníme snítky petržele. MRAŽENÉ Jelení kýta 00 255, 293,25* cF1327_11-16.indd 15 původ: Česká republika – lovená zvěř vakuově baleno bal.: cca 1,5 kg cena za 1 kg 90 59, 68,89* Uzená slanina bez kůže bal.: cca 1,2 kg cena za 1 kg 90 7, 9,09* Mrkev karotka praná původ: Nizozemsko bal.: síť 10 kg cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. archivskriptu mkhtml.sh mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Maso: Jelení kýta Slanina bez kůže Sůl kamenná Horeca Select Pepř černý, celý Omáčka: Mrkev Celer bulvový Petržel kořen Horeca Select Cibule žlutá Horeca Select Nové koření, celé Horeca Select Pepř černý, celý Horeca Select Bobkový list sušený Červené víno, suché Sůl kamenná Slanina bez kůže Horeca Select Sádlo škvařené Máslo 82 % Cukr krupice Citron na šťávu Zeleninový vývar – vlastní výroba Zelenina: Máslo 82 % Sůl kamenná Mrkev Celer bulvový Kapusta čerstvá Pršut bok Horeca Select Petržel hladkolistá Cukr krupice 15 4.12.13 13:14