Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny, drogerie

Platnost od 3.1. do 14.1.


Potraviny, drogerie - strana 4










     

Potraviny, drogerie - strana 4

TRESKA SKREI NORSKÝ RYBÍ ZÁZRAK Každoročně během měsíce ledna a února a února putují z chladných vod Severního moře velká hejna polárních tresek (Skrei). Dlouhá cesta, kterou treska Skrei zdolává, z ní dělá zvláštní a jedinečnou rybou. Dospělá ryba plná síly má díky pohybu skvělé maso. A právě pouze v období od ledna do března je proto lovná sezóna. Migrace tresek Občasná Slabá Střední Silná Putování Skrei se nazývá dospělá treska obecná (Gadus morhua) v době svého tření. Ryba v dospělosti je stará přibližně 5 let a je připravena na svou obvyklou cestu z Barentsova moře do míst své reprodukce, k norským ostrovům Lofoty. Ovšem v důsledku rostoucích teplot oceánu během posledních let je trendem, že tresky plují ještě dále na sever, blíže k polárnímu kruhu. Význam V P Po celá staletí je polární treska nejcennější druh ryby pro obyvatele sseverního Norska a leden až duben jsou pro ně nejdůležitější ssezónní měsíce. Lovu tresky obecné na otevřeném oceánu se vvěnují jak profesionální rybáři, tak nezasvěcení turisté. Zejména sse používají krátné silné pruty s navijáky dlouhými až 200 m. Přes vvelký význam je rybolov tresek nejlépe organizovaným a zároveň n nejpřísněji regulovaným rybím průmyslem. Rybáři musí dodržovat vvelice striktní pravidla. Využití V Treska Skrei lat.: Gadus morhua, vel.: 1–6 kg/ks původ: Norsko, lov cena za 1 kg 4 cS1402_01-18.indd 4 Více než 700 výrobků za dlouhodobě nejvýhodnější ceny 219,00 251,85* www.makro.cz 16.12.13 19:00 *cena s DPH T Treska Skrei má bílé libové maso s výraznou lahodnou chutí. JJe známé, že její výživová hodnota je nejvyšší ze všech tresek. JJe vynikající pošírovaná, pečená nebo dušená. Velmi populární je sušená a solená treska Skrei, nazývaná v norštině "klippfisk". Takto upravenou tresku je potřeba nejprve namočit přes noc T do vody a nechat v lednici. Dále se upravuje stejně jako čerstvá. d Norové si rádi připravují SkreimØlje - maso, játra a jikry ze Skrei N ((vše v zvlášť), pomalu vařené v lehce osolené vodě a podávané ss vařenými bramborami.