Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Výprodej

Platnost od 9.1. do 15.1.


Výprodej - strana 13










     

Výprodej - strana 13

Ovoce, zelenina Nezapomínejme na tradiční zdravou mrkev Denně čerstvé ovoce a zelenina - neoddělitelnou součást české kuchyně Libor Havlásek PRODEJCE HYPERMARKET OPAVA Květák bílý 1 ks 29, 90 39,90 Rajčata červená kulatá volná 1 kg 32, 90 49,90 25 % Salát FAMILY MIX balený, 500 g 100 g = 7,38 Kč Česká republika 1 ks 36,90 33 % Mrkev volná 1 kg 12,90 ZNAČKOVÁ KVALITA Hrušky zelené Lucasova skládané, Česká republika 1 kg 22,90 Mrkev pochází ze Střední Asie, kde doposud rostou její nezkultivovaní předkové. Přibližně od 10. století se začala rozšiřovat do ostatních oblastí světa až po západní Evropu.V 17. století byl z původní černé barvy vyšlechtěn její dnes nejrozšířenější oranžový typ, který se v současné době pěstuje na celém světě. Citróny balené, 500 g 100 g = 2,98 Kč 1 ks 14,90 Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, významné jsou -karoteny s obsahem provitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty. Mrkev se používá jako močopudný prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Mrkev dále obsahuje důležitou vlákninu a podporuje vylučování cholesterolu z těla. V kuchyni se používá téměř výhradně kořen. Mrkev se může jíst syrová, vcelku po opláchnutí, nasekaná či nastrouhaná do salátů, dušená či jinak tepelně upravená v kombinaci s ostatní kořenovou zeleninou v polévkách, omáčkách (např. oblíbené svíčkové), hodí se k hovězímu, zvěřině, i rybám, oblíbená je i vylisovaná mrkvová šťáva, její použití je vskutku univerzální. Mrkev dle tajného receptu Recept na dušenou mrkev jako přílohu od neznámého pražského kuchaře, vhodný pro zimní mrkev, která byla skladována ve sklepě: Suroviny: 500 g mrkve, 1 střední cibule, lžíce másla, 1dl vývaru, 1 dl mléka, stroužek česneku, sůl, čerstvá petrželka, bílý pepř. Postup: mrkve očistíme, rozkrájíme na poloviny a dále na podlouhlé nudličky ve formě tyčinek. Na pánvi osmahneme opatrně cibulku nakrájenou na polokroužky, přidáme pokrájenou mrkev, podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme a dusíme do vydušení šťávy. Přilijeme smetanu a přidáme rozetřený stroužek česneku. Krátce dodusíme, pečlivě promícháme, dochutíme petrželkou, chcete-li i trochou bílého pepře. 13