Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Čerstvé potraviny

Platnost od 29.1. do 11.2.


Čerstvé potraviny - strana 15










     

Čerstvé potraviny - strana 15

Hovězí guláš se špekovým knedlíkem Suroviny na 10 porcí: Hmotnost Kalkulovaná brutto cena (bez DPH) Název položky 2000 g 900 g 90 g 80 g 30 g 800 g 40 g 100 g 140 g 20 g 3g 3g 1g 299,80 Kč 14,31 Kč 2,00 Kč 4,79 Kč 11,27 Kč 24,50 Kč 0,42 Kč 4,99 Kč 5,67 Kč 0,09 Kč 0,92 Kč 2,59 Kč 0,18 Kč 300 g 200 g 100 g 700 g 200 g 15 g 100 g 300 g 0,5 g 0,2 g 20 g 150 g 28,47 Kč 3,18 Kč 4,99 Kč 21,16 Kč 2,10 Kč 0,07 Kč 4,60 Kč 3,99 Kč 0,15 Kč 0,14 Kč 2,24 Kč 6,08 Kč 400 g 500 g 6,36 Kč 17,50 Kč Cena za jednu porci** : 47,26 Kč Tipy kuchaře: 1. Na přípravu gulášů je vhodná kližka, neboť je prorostlá šlachami a ty dodávají guláši výbornou chuť. Nikdy nepoužívejte na guláš hovězí maso zadní, maso je sice libové, ale příliš suché. Obtížnost: Pracovní postup: 3,5 h • Příprava guláše (cca 3,5 hodiny): Na kostičky nakrájenou slaninu vytavíme na sádle, přidáme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli a orestujeme ji do zlatohněda. Přidáme protlak, orestujeme ho, přidáme maso nakrájené na kostky (50 g) a zprudka ho orestujeme tak, aby se povrchové bílkoviny řádně zatáhly. Zmírníme příkon a na maso nasypeme papriku, kterou zpěníme. Vše okořeníme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka asi 2 hodiny. Je-li maso měkké, vyjmeme ho, základ vyrestujeme na tuk, zaprášíme lehce moukou a znovu orestujeme, aby mouka ztratila syrovou chut. Vše zalijeme vývarem a prováříme 20 minut. Nakonec dochutíme lisovaným česnekem a majoránkou. • Příprava těsta na knedlíky (cca 25 minut): Bůček a housky nakrájíme na kostičky o velikosti 1 cm. Slaninu nakrájíme na kostičky o velikosti 5 mm. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno a na roztavené slanině ji orestujeme dosklovata. Pak přidáme nakrájený bůček a vše ještě krátce orestujeme. Poté necháme směs zchladnout. Do misky vyklepneme vejce, přilijeme 2/3 množství mléka, hrubou mouku, ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem a metlou vymícháme hladké těstíčko. Otrhané lístky petržele překrájíme na malé kousky a smícháme je s kostičkami housky, následně lehce smícháme s orestovaným bůčkem. Nakonec přidáme ochucené těstíčko a směs lehkým obracením smícháme. Zmáčkneme-li v ruce kousek těsta, musí držet pohromadě, nesmí být suché. V případě potřeby můžeme těsto pokropit zbylým mlékem, zlehka promíchat a nechat vsáknout. Špekové knedlíky zaděláváme vždy ručně, ne ve stroji. • Tvarování knedlíků (cca 8 minut): Těsto si rozdělíme na kusy o hmotnosti 60 g a lehce z nich tvarujeme koule rukama namočenýma ve vodě. Jednotlivé koule musíme řádně „utáhnout“, jinak se nám při vaření knedlíky rozpadnou. • Vaření knedlíků (cca 15 minut): Knedlíky vaříme na páře asi 15 minut. Po uvaření je potíráme rozpuštěným vepřovým sádlem. Při servírování je můžeme překrojit na poloviny. • Příprava smažené cibulky (10 minut): Oloupanou cibuli si nakrájíme na nářezovém stroji nebo ručně na 2 mm tenká kolečka, která postupně pozvolna smažíme v oleji na 160 °C dozlatova. Následně cibulku vyjmeme kovovým podběrákem, klademe na kuchyňskou papírovou utěrku a necháme odkapat. Smažená cibulka je zlatavě hnědá, sladká, křupavá. • Servírování: Hotový guláš servírujeme na nahřátém talíři spolu s napařenými knedlíky. Zdobíme usmaženou cibulkou a lístky čerstvé majoránky. SPECIÁLNÍ TŘÍDĚNÍ PRO GASTRONOMII Hovězí kližka 90 149, 172,39* cF1404_09-16.indd 15 kuchyňská úprava kategorie skotu: býk původ: Česká republika baleno v ochranné atmosféře bal.: cca 1 kg cena za 1 kg 00 179, 205,85* Paprika sladká mletá bal.: 500 g cena za 500 g Cibule žlutá „Grano“ 90 15, 18,29* vel.: příčný průměr 80+ mm původ: Španělsko bal.: síť 10 kg cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static Ceny uvedené v kalkulaci jsou ilustrativní. Ověřte si prosím ve svém velkoobchodním středisku MAKRO aktuální cenu jednotlivých surovin. Guláš: Hovězí kližka Horeca Select Cibule žlutá Rajský protlak Česnek čerstvý Horeca Select Paprika mletá Hovězí vývar, vlastní výroba Aro Mouka hladká Slanina bez kůže Sádlo vepřové Sůl kamenná Horeca Select Pepř černý mletý Horeca Select Majoránka čerstvá Horeca Select Kmín drcený Knedlíky: Vepřový bůček uzený bez kosti Horeca Select Cibule žlutá Slanina bez kůže Bílé pečivo – housky Mouka hrubá Sůl kamenná Vejce Mléko 1,5 % Horeca Select Pepř černý mletý Horeca Select Muškátový oříšek celý Horeca Select Petržel hladkolistá Horeca Select Vepřové sádlo škvařené Smažená cibulka: Horeca Select Cibule žlutá Olej na smažení 15 15.1.14 14:17