Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 14










     

Epikure - strana 14

K o lo n iá l MOŽNOSTI PŘÍPRAVY Existuje mnoho způsobů, jak rýži uvařit. Správná volba vždy závisí na konkrétním druhu rýže a také na typu pokrmu, pro nějž je připravována. Totéž platí pro proplachování před tepelnou úpravou – některé druhy by se jím mohly znehodnotit, jiné díky němu zůstanou po uvaření sypké a nelepkavé. Vhodný postup bývá ve většině případů uveden na obalu. Divoká rýže se vaří ve velkém množství slané vody přibližně 45 minut a poté se přebytečná voda slije přes cedník. Při přípravě druhů, jako je basmati či jasmínová rýže, se můžete držet pravidla „jeden díl rýže, dva díly vody“. Rýže absorbuje veškerou tekutinu, takže ji po uvaření není nutné slévat. Pro intenzivnější chuť lze při vaření přidat kousek másla nebo několik kapek kvalitního oleje. Rýži na rizoto nejprve orestujte na olivovém oleji či másle a tekutinu (vodu, vývar nebo bílé víno) po malých částech postupně přilévejte. Díky tomuto postupu rýže pomalu změkne, vyplaví škrob a získá krémovou konzistenci. O přípravě lepkavého druhu rýže sloužícího k výrobě sushi se dočtete v článku na straně 16. ELEKTRICKÝ POMOCNÍK Moderní metodou přípravy jsou elektrické rýžovary, které přesně poznají okamžik, kdy se do rýže vsákne poslední kapka vody. Zaručí tak její dokonalou konzistenci a ušetří starosti s nedovařenou, rozvařenou či naopak spálenou potravinou. Díky funkci přihřívání ji navíc udrží ve skvělém stavu i  několik hodin a  hostitel se může bezstarostně věnovat přípravě ostatních chodů. JAK DLOUHO SE VAŘÍ? Bílá dlouhozrnná rýže ................................... 15–20 Bílá rýže parboiled ....................................... 15–20 Celozrnná rýže ............................................. 20–25 Hnědá rýže natural/divoká rýže .................... 35–45 Hnědá rýže parboiled ................................... 18–20 14 cE1405_12-15.indd 14 minut minut minut minut minut EPIKURE 28.1.14 11:04