Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 15










     

Epikure - strana 15

ŠIROKÝ VÝBĚR Hnědá rýže „natural“ si díky ponechanému, částečně obroušenému obalu uchovává většinu cenných látek, jako jsou vitaminy skupiny B, hořčík, fosfor a  vápník. Má vyšší obsah tuku, a není proto vhodná pro delší skladování – snadno žlukne. Výborně obstojí jako příloha k dušeným masovým nebo zeleninovým směsím, hodí se pro přípravu studených rýžových salátů i jako zavářka do polévek. Bílá rýže se během zpracování loupe a  brousí, čímž se zbaví vnější slupky, klíčku i  povrchové vrstvy. Díky tomu neobsahuje příliš tuku, ale ani prospěšných látek, je však možné ji dlouhodobě skladovat bez rizika žluknutí. Bílá rýže je nejrozšířenějším a  nejvyužívanějším typem této obiloviny ve většině světových kuchyní. Dlouhozrnná varianta je vynikající přílohou k  dušenému masu, mexickým masovým směsím s fazolemi a pikantním omáčkám. Lepkavá středozrnná rýže se využívá v asijských pokrmech (např. sushi), kulatozrnná pak pro přípravu rizota, sladkých nákypů a kaší. Speciální druhy barevné rýže jsou potěšením pro oko i  chuťové buňky. Kromě divoké „indiánské“ rýže to je například thajská červená nebo indonéská černá lepkavá rýže, jež se používá k přípravě sladkých pokrmů podobných pudingu. Rýže parboiled se upravuje speciální metodou, během níž se rýžová zrna namočí do vody a  poté se živiny působením páry a vysokého tlaku vtlačí do vnitřní části zrn. Díky tomuto postupu si rýže parboiled uchová až 80 % cenných látek, vaří se kratší dobu a po tepelné úpravě zůstává sypká. Ideálně se hodí jako příloha k dušenému masu a omáčkám. Populární indická rýže basmati má jemnou oříškovou chuť a vůni, je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková. V Indii se podává na mnoho způsobů – známým pokrmem je např. pilaf, tedy směs rýže, rozinek a kešu oříšků ochucená výrazným kořením. Jasmínová rýže se vyznačuje jemnou květinovou vůní a  po uvaření zůstává lepkavá. Oblíbená je zejména ve vietnamské kuchyni, kde doplňuje ostré masové a zeleninové směsi. Patna – rýže s  dlouhými štíhlými zrnky se upravuje podobně jako rýže parboiled a  po uvaření zůstává suchá a  sypká. Výborně poslouží jako příloha nebo jako základ studených salátů. V RŮZNÝCH ZEMÍCH A REGIONECH KUCHAŘI PŘI PŘÍPRAVĚ POKRMŮ UPŘEDNOSTŇUJÍ KONKRÉTNÍ TYPY TÉTO OBILOVINY. V INDII JE TO DLOUHOZRNNÁ RÝŽE, ITALSKÉ RIZOTO SI ŽÁDÁ KULATOZRNNOU A JAPONSKÁ KUCHYNĚ VYUŽÍVÁ RÝŽI LEPKAVOU, KTEROU LZE DOBŘE NABÍRAT HŮLKAMI A JE NEPOSTRADATELNÁ PŘI PŘÍPRAVĚ SUSHI. Lagris rýže natural • bal.: 4× 350 g • cena za 350 g Rýže Risotto • bal.: 6× 1 kg • cena za 1 kg 34,90 40, 14* 13,90 15, 99* Sushi rýže Hakumaki • bal.: 5 kg • cena za 1 kg Rýže celozrnná • bal.: 500 g • cena za 500 g 33,90 38, 99* 34,00 39, 10* Arborio je kulatozrnná rýže využívaná pro přípravu italského rizota. Během vaření vstřebává tekutinu, a získává tím krémovou konzistenci. Sushi rýže Rýže jasmínová • bal.: 500 g • cena za 500 g • bal.: 5 kg • cena za 1 kg 34,90 40, 42,00 48, Rýže tří barev Sushi rýže Itakomachi 14* • bal.: 3 kg • cena za 1 kg 56,00 64, 30* • bal.: 1 kg • cena za 1 kg archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Carnaroli – bílá oválná rýže podobná druhu arborio je skvělou alternativou při přípravě rizota. 40* 99,90 114, 89* 15 cE1405_12-15.indd 15 29.1.14 14:35