Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 16










     

Epikure - strana 16

Ryby Příprava oblíbené japonské lahůdky není žádná věda. Stačí pečlivě vybrat několik kvalitních ingrediencí a s trochou zručnosti vytvoříte malá umělecká díla. J aponci milují sushi déle než 1000 let. Tradiční způsob přípravy však dostal díky celosvětové oblibě tohoto pokrmu pestřejší podobu – v  Evropě a  Americe se totiž kromě klasických základních součástí využívá zelenina, ovoce či maso. Syrová ryba v sushi musí být zcela čerstvá. Mezi nejoblíbenější druhy patří losos (syrový, marinovaný nebo uzený), tuňák, chuťově výrazná makrela, chňapal červený, šťavnatá pakambala, halibut a mořský vlk. Úhoř, korýši a měkkýši musejí být tepelně upravení. Ze zeleniny se nejčastěji používá okurka, 16 cE1405_16-17.indd 16 LEHKÉ A ZDRAVÉ SUSHI avokádo, houby, ředkev či mrkev. Často se přidávají vejce a tofu, občas i ovoce. Sojová omáčka je dochucovadlem číslo jedna, musí však být pravá – vyrobená fermentací sóji, vody, soli a pšenice. Průmyslově vyráběné druhy obsahují dochucovadla (protlak, cukr, koření nebo ocet) a chuť sushi by v nich zanikla. Tradiční je také velmi pálivé wasabi, druh křenu rostoucího v  Japonsku. Kuchař ho buď zapracuje přímo do sushi, častěji však hosté dostanou wasabi pastu na stůl, aby se sami obsloužili. K  sushi patří také ké n nakládaaklá ak lá áda ný zázvor, který se jí mezi jednotlivými kousky, aby se neutralizovala chuť v ústech. Kulatozrnná nebo středozrnná sushi rýže musí mít vysoký obsah škrobu, aby dobře držela při sobě a sushi se nerozpadalo. EPIKURE 28.1.14 11:02