Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 17










     

Epikure - strana 17

1 2 3 4 A PŘECE SE TOČÍ! Příprava maki sushi je snadná, vyžaduje však bambusovou podložku, velmi ostrý nůž a cvik. Sushi rýži proplachujeme tak dlouho, dokud jí neprotéká čistá voda, a pak ji necháme zhruba hodinu okapat. Po uvaření rýži rozprostřeme, aby se odpařila voda, a  opatrně do ní zapracujeme rýžový ocet se solí a cukrem – nemícháme a  přikryjeme vlhkou utěrkou. Rýže se rychle ochladí a  absorbuje vinný ocet. Při výrobě sushi by měla být mírně teplá. Sushi rýže se připravuje jen pro ten daný den, nikdy do zásoby! Položíme plát mořské řasy nori (pruhy svisle a  lesklou částí dolů) na bambusovou podložku a rozprostřeme na ni připravenou sushi rýži stejnoměrně tak, aby na jednom konci zůstal volný proužek řasy (1). Rýži lehce potřeme wasabi a  na připravené rýžové lůžko položíme proužky ryby (2), zeleniny, ovoce nebo další ingredience. POČÍTEJTE PŘEDEM! Bambusovou podložku rolujeme (3) směrem k volnému konci řasy tak, aby se konec řasy nori pevně přilepil a rýže nemohla vypadnout. Podáváte-li sushi jako předkrm, stačí 4–5 kousků na osobu, u  hlavního chodu počítejte zhruba třikrát tolik (150–200 g rýže a  100–150 g ryby na hosta). Množství zeleniny závisí na počtu používaných druhů. Ostrým nožem rolku nakrájíme (4) na kousky zhruba 1,5 cm silné a podáváme je na podnosu. ZNÁTE JE? Nigiri sushi se skládá z delšího, ručně vytvořeného bochánku rýže, na němž je kousek ryby. Maki sushi je rýže plněná rybou a  srolovaná do pruhu mořské řasy nori. Slabé rolky se jmenují noso maki, silné pak futo maki. Populární modernější verzí je California roll, tzv. obrácené sushi neboli ura maki: náplň je zabalená v  řase nori, rýžová vrstva se nachází zvenku a  sousto zdobí sezam či kaviár. Temaki se prodává po jednotlivých porcích. Má tvar kornoutu z řasy nori, obsahujícího rýži a různé náplně od zeleniny, přes ryby až po maso. Oblíbené sashimi podávané v  sushi restauracích neobsahuje rýži. Filety syrové ryby nakrájené na malá sousta jsou servírovány na tácu. DOBROU CHUŤ! Sushi lze jíst hůlkami i  rukou, vkládá se do úst celé bez ukusování. Předtím by se mělo jemně potřít wasabi a lehce namočit do sojové omáčky. U nigiri sushi namáčejte jen část s rybou. Abyste jedli sousta ve správném pořadí, měli byste umět rozeznat použité druhy ryb, nebo se na ně zeptat. Nejprve se totiž jí sushi s  méně tučnými druhy, aby se intenzita chuti postupně zvyšovala. 17 cE1405_16-17.indd 17 28.1.14 11:03