Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 19










     

Epikure - strana 19

D okonalou vepřovou pečínku lze získat z  různých částí vepřového masa. Vynikající je vrchní šál z kýty a samozřejmě také kotleta nebo panenka, které se jinak využívají především k  přípravě minutek (0,5 cm vysoké plátky se zhruba 1 minutu opékají z  každé strany). K  pečení vcelku v  troubě se skvěle hodí i vepřová pečeně. S libovějším masem však musíte zacházet velmi opatrně, aby se při tepelné úpravě nevysušilo. Nikdy by se nemělo péct při vysoké teplotě a  příliš dlouho. Ideální pečínka má mít 70 °C v jádře a poté je třeba nechat ji velmi pomalu dojít. Nejlepšího výsledku dosáhnete díky pravidelnému polévání masa výpekem v průběhu pečení. Čerstvé vepřové je zbarvené do růžova žovva ss  je jemem m-nými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné. Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové maso nejchutnější ihned po porážce. Vepřové vydrží několik dní v  chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i  v  hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno. 19 cE1405_18-21.indd 19 28.1.14 11:01