Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 22










     

Epikure - strana 22

C Vín o & d e stilá ty abernet Sauvignon (výslovnost: kaberne soviňó) vznikl s  největší pravděpodobností křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Odrůda se snadno přizpůsobuje rozdílným půdám a podnebím. V ideálních podmínkách – tedy za dostatku slunce během pozdního léta – lze z malých, matně modrých hroznů vyrobit skvělá tělnatá vína plná šťavnatých chutí a rybízového aroma. Cabernet Sauvignon získal popularitu ve druhé polovině 20. století, zejména v osmdesátých letech, kdy se rozšířil na vinice po celém světě a  mnohdy zatlačil do pozadí původní domácí odrůdy. SILNÝ A VÝRAZNÝ DOBYVATEL CABERNET Cabernet Sauvignon dobyl vinice po celém světě, aniž by ztratil cokoliv ze svého charakteru. Kořeny jeho rodokmenu vedou do proslulého vinařského kraje Bordeaux. Cabernet Sauvignon je bohatý na tanin. Látka typická pro mladá vína může při větším množství zastřít plnost vína a  potlačit jeho přirozenou ovocnou chuť. Zkušení vinaři proto preferují zrání v dubových sudech, v  nichž se víno obohatí o  chutě a vůně dřeva a současně se zmírní „prudkost“ taninů. Cabernet Sauvignon bývá často doplňován jinými odrůdami (např. Cabernet Franc či Merlot), které jeho výrazné vlastnosti usměrní. Vína pocházející z teplých oblastí zpravidla chutnají po ovoci s  tmavě modrou či fialovou slupkou, tedy po černém rybízu, švestkách, ostružinách nebo slívách. Chladnější kraje mohou vínu propůjčit pikantní nádech připomínající drcený zelený pepř. V  australských a  chilských vínech lze nalézt stopu po mátě či eukalyptu. Vína z oblasti Bordeaux, jež zrají v sudech a poté delší dobu v lahvích, mohou nabýt vůni připomínající zvěřinu, rajčata, tmavou čokoládu, kůži, tabák či koření. ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Původ odrůdy: Francie, oblast Bordeaux Hrozny: malé, se středně pevnou slupkou modročerné barvy Doba zrání: konec srpna až druhá polovina října Barva: tmavě červená Aroma: černý rybíz Chuť: plná, kořenitá, s tóny černého rybízu, třešní, ostružin, čokolády, eukalyptu či tabáku K čemu se hodí: jehněčí maso, hovězí maso, pikantní omáčky, měkké sýry 22 cE1405_22-23.indd 22 EPIKURE 28.1.14 11:00