Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 4










     

Epikure - strana 4

Sp e c iá l CONSOMMÉ ZAHÁJÍ HOSTINU Hovězí consommé patří na začátek několikachodového menu. Podpoří chuť k jídlu a nepřeplní žaludek, protože není tak syté jako zahuštěné polévky. Tajemstvím úspěchu je čirost doprovázená výraznou chutí masa či zeleniny. Kvalitní consommé vytvoříte dokonalým pročištěním vývaru, díky němuž vznikne čistá, voňavá a silná tekutina. 1 2 HOVĚZÍ CONSOMMÉ Množství: 3 litry Doba přípravy: přibližně 5 hodin + čas na ochlazení INGREDIENCE Na vývar: 1500 g hovězích kostí 2 cibule, nejlépe španělské 6 l studené vody 750 g hovězího na polévku ½ hlavičky česneku 1 lžička soli špetka cukru 150 g mrkve 150 g celeru ½ pórku 3 2 2 6 1 1 houby bobkové listy hřebíčků polévková lžíce pepře svazek petrželových stonků Na pročišťující směs: 1000 g libového hovězího 150 g mrkve 200 g celeru ½ pórku 4 vaječné bílky sůl a pepř 4 Hovězí kosti nejprve 20 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 °C (1). Rozpůlené cibule položíme na pánev řeznou plochou dolů a dobře je opečeme (2). Kosti a hovězí maso na polévku vložíme do poloviny studené vody spolu s česnekem a cibulí, osolíme, přidáme špetku cukru (3) a přivedeme k varu. Necháme dvě hodiny vařit na mírném ohni a průběžně sbíráme pěnu. Zeleninu a houby nakrájíme na kousky o velikosti vlašského ořechu a vložíme je do vývaru (4). 5 6 7 8 Dolijeme studenou vodou a přidáme koření (5). Mírně povaříme bez pokličky při střední teplotě asi 4–8 hodin a z povrchu průběžně sbíráme kalnou hmotu. Vyndáme maso, vývar přecedíme (6), necháme ho vychladnout a pak sebereme přebytečný tuk. Maso a zeleninu určené k pročištění vývaru umeleme (7). Lehce ušleháme bílky, abychom zvýšili jejich objem, a dobře je vmícháme do umletého masa a zeleniny (8). 9 10 11 12 Pročišťující směs přidáme do studeného vývaru (9) a promícháme. Směs pomalu přivedeme k varu a vaříme 90–120 minut, než všechny nečistoty vyplavou na povrch. Čas od času opatrně seškrabujeme dno hrnce a sbíráme nečistoty (10, 11), abychom zabránili připalování. Hotové consommé necháme vychladnout a pak je přecedíme přes jemné plátýnko (12). 4 cE1405_02-05.indd 4 EPIKURE 28.1.14 10:59