Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.2.2014 do 11.3.2014


Epikure - strana 9










     

Epikure - strana 9

PASTINÁK Neprávem opomíjený pastinák bývá často zaměňován s  petrželí – základním rozlišovacím znakem je nať, u  kořenů prodávaných bez ní pak vršek kořene. Na rozdíl od petržele vyrůstá pastináková nať pouze ze střední části vršku kořene a  po jejím seříznutí chybí typický fialový proužek po obvodu. Kořeny mají příjemně nasládlou a za syrova lehce ořechovou chuť. Hodí se k přípravě krémových polévek, zeleninových pyré nebo placiček na způsob bramboráku. Pastinák výtečně chutná gratinovaný s plátky brambor a smetanou nebo pečený v troubě a ochucený česnekem. Mladé, velmi šťavnaté a křehké kořeny mrkve se obvykle prodávají s ponechanou natí ve svazcích. Skvěle se hodí ke konzumaci za syrova, například jako součást salátů. Pozdní odrůdy se nabízejí bez natě. Jejich dužina je méně šťavnatá a  střední válec o  něco dřevnatější, jsou proto vhodné k tepelnému zpracování. Společně s petrželí a celerem tvoří chuťový základ masových a zeleninových vývarů, směsí a omáček. Mrkev dušená na másle se podává jako příloha k masovým pečením a výtečně poslouží i k přípravě zeleninových pyré. CELER Světlé až zemitě zbarvené bulvy celeru ukrývají bílou dužinu obsahující řadu éterických olejů a  vitaminů skupiny B, které podporují koncentraci a stimulují metabolismus sacharidů. V  prodeji jsou celerové bulvy rozličných velikostí od drobných mladých kusů až po vzrostlé exempláře vážící i  jeden kilogram. Celer neodmyslitelně patří k  přípravě vývarů a  dušených masových směsí, svou výraznou chuť předává krémovým zeleninovým polévkám a jako příloha dokonale souzní s bramborami ve formě jemného pyré. Strouhaný za syrova tvoří základ mnoha pomazánek a  společně s  kuřecím masem, jablky a  vlašskými ořechy stojí za nezaměnitelnou chutí slavného salátu Waldorf. AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 2. – 25. 2. 2014 AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 2. – 25. 2. 2014 KŘEN TUŘÍN Kříženec podzimní vodnice a  kedlubny najde využití při přípravě zeleninových polévek a nakládaných zeleninových směsí. Ve formě zeleninového pyré doplní brambory či mrkev. Na měsíčky pokrájený a  upečený tuřín představuje netradiční alternativu k  bramborovým hranolkům – s česnekovým dipem ho můžete podávat k masu v minutkové úpravě. Od středověku známá vodnice dnes patří spíše k  opomíjeným druhům zeleniny, v Evropě ji nejvíce využívají britští kuchaři. Vyzkoušet ji můžete naloženou ve sladkokyselém nálevu s  dalšími druhy zeleniny, např. mrkví, cuketou či ředkvičkami. Vodnici lze také upéct s  bramborami, česnekem a čerstvými bylinkami a podávat jako přílohu k pečenému kuřeti. AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 2. – 25. 2. 2014 AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 2. – 25. 2. 2014 Pastinák praný Celer bulvový praný Řepa červená • původ: Nizozemsko • bal.: fólie 5 kg • cena za 1 kg ko • původ: Nizozemsko • bal.: síť 5 kg • cena za 1 kg • původ: Nizozemsko • bal.: síť 5 kg • cena za 1 kg • původ: Nizozemsko • bal.: síť 5 kg • cena za 1 kg 11,90 13, 19,90 22, 16,90 19, 11,50 13, 89* Křen selský je dlouhá staletí známý jako léčivá rostlina s  antibiotickými účinky a  vysokým obsahem éterických olejů. Kromě příznivého účinku na zdraví má dužina s typickou ostrou chutí také kulinářský potenciál. Čerstvý strouhaný křen, samotný i  ve společnosti jablek, skvěle doplňuje vepřové maso – vařené, dušené, pečené (viz str. 18) nebo grilované. Používá se také do marinád, ochucuje zelné saláty a patří do jemné smetanové omáčky podávané s  dušeným hovězím a houskovým knedlíkem. VODNICE Mrkev karotka praná á 69* Aromatické kořeny petržele se využívají zejména jako polévková zelenina, uplatnění však naleznou i při přípravě omáček, masových směsí či zeleninových pyré. Dužina obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, jako je provitamin A  a  vitaminy B, C a  E. Nať je cenným zdrojem kyseliny listové a využívá se také při přípravě čajových směsí. 44* 23* ČERVENÁ ŘEPA Červená řepa je cenným zdrojem železa, vitaminů a minerálních látek – říká se o ní, že prodlužuje život. Konzumuje se naložená ve sladkokyselém nálevu, jako „carpaccio“ doplněná  kozím sýrem a  balsamikovým octem a  zcela nepostradatelná je při přípravě tradičního ruského boršče. Výborně chutná pečená v  alobalu, jemně ochucená solí, tymiánem a  citronovou šťávou, případně zapečená s  čerstvým sýrem typu feta. archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH MRKEV PETRŽEL 9 cE1405_08-09.indd 9 29.1.14 14:21