Aktuálníletáky.cz   

Globus leták - aktuální akční letáky Globusu : Vína a sýry

Platnost od 27.2.2014 do 18.3.2014


Vína a sýry - strana 13










     

Vína a sýry - strana 13

Pultový prodej Tuzemská vína Bílé víno a sýry Vinařství na našem území má mnohasetletou tradici, která dává vzniknout vysoce kvalitním vínům. Réva vinná je pěstována na bezmála 17 tis. ha ve dvou vinařských oblastech, české a moravské. Vinařské oblasti jsou dále rozděleny na čtyři podoblasti na Moravě (slováckou, velkopavlovickou, mikulovskou a znojemskou) a na dvě podoblasti v Čechách (mělnickou a litoměřickou). Jakostní zatřídění vín probíhá podle germánského systému třídění dle cukernatosti hroznů při sklizni měřené ve stupních Normovaného moštoměru (°NM). Vína jsou rozdělena na zemská, jakostní a přívlastková. Novým typem třídění je od roku 2009 Víno originální certifikace (VOC), který navazuje na apelační systém používaný v zahraničí. V současnosti existuje pět VOC Znojmo, Mikulov, Modré hory, Pálava a Blatnice. Zcela dominuje produkce bílých moštových odrůd, mezi nejrozšířenější patří Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Nejvíce pěstovanou modrou moštovou odrůdou je Svatovavřinecké. Nejen zkušení gurmáni vědí, že k dobrému vínu patří i dobrý sýr. Sýr může být přítelem i nepřítelem vína až do takové míry, že i ten nejjemnější sýr by mohl přehlušit chuť ušlechtilého a vyzrálého vína. Naopak dobře zvolený sýr chuťově zakryje nedostatky vína. Vybírejte proto sýry k vínu opatrně. Obecně se tvrdí, že bílá vína se k sýrům hodí více než červená. Je to bezpečnější, protože bílá vína mají významně nižší hladinu tříslovin, a tak jsou lehčí chuti, které doplňuje chuť sýrů. Obsahují svěžest a jiskru, které kontrastují s konzistencí sýrů. Bílé víno je ideální ke kozím sýrům čerstvým, tak i zralým. Vychutnáte si s ním i sýry eidamského typu a sýry s bílou plísní (Brie, Kamadet). K svěžím ovocným vínům se hodí Feta, Halloumi a drobivé sýry typu Wensleydale a Stilton. Suchá bíla s dobrou kyselosti jsou vhodná k horským sýrům (Gruyére, Švýcarský Ementál) a fondue. Bílé víno zrající v sudu lahodí s Cheddarem. K taveným sýrům (Tavené sýrové dorty) se hodí mladá bílá vína. Suché bílé víno není dobré k sýrům s modrou plísní a zralým sýrům. Rulandské šedé, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Chardonnay, Ryzlink rýnský pozdní sběr 0,75 l 1 l = 133,20 Kč Vinselekt Michlovský Rulandské bílé, Frankovka, Chardonnay 0,75 l 1 l = 106,53 Kč Templářské sklepy Čejkovice 79,90 99, 90 Herbarium Moravicum Ryzlink rýnský, Rulandské modré, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské bílé, Chardonnay, André, Svatovavřinecké, Frankovka 0,75 l 1 l = 133,20 Kč Zámecké vinařství Bzenec 29,90 Feta Wensleydale s brusinkami 43% t.v.s. 45,5% t.v.s. 38,90 Kč 100 g 100 g Často bývá doporučováno konzumovat sýr a víno ze stejné oblasti. Není to vždy možné, ale v případě Fety to platí. V řečtině feta znamená plátek. Sýr nemá žádnou kůrku a má pevnou konzistenci. Sýr je vyrobený z pasterizovaného kozího mléka, je bílý a uchovává se ve slaném nálevu. Feta chutná slaně. Je nezbytná do salátu, ideální na pizzu nebo slaných koláčů. Podáváme k ní řecké bílé víno Roditis nebo Retsina. Je-li v sýru ovoce, není třeba váhat a sáhneme po sýru s výraznými ovocnými tóny jako Gewurztraminer nebo Chardonnay. Wensleydale s brusinkami má jemně drobivou strukturu. Vyniká plnou chutí divokého medu. Má ochrannou známku původu POD. Vychutnáme si ho jako dezert, k snídani s vánočkou nebo ovocem. Gruyére Čerstvý kozí sýr 99, 90 38,90 49% t. v s. cca 50% t.v.s. s brusinkami, s jahodou, s pískavicí a chutí ořechu 100 g 100 g Ideálním společníkem ke kozím sýrům jsou lehká ovocitá bílá nebo růžová francouzská vína. Kozí sýr můžeme doplnit i moravským Ryzlinkem vlašským, Veltlínským zeleným nebo Zweigeltrebem. Měkký sýr vyrobený z kozího mléka je obohacen přidáním brusinek, jahod nebo pískavicí a chutí ořechu do těsta. Má jen slabou vůni kozinky. Díky své drobivé struktuře ho můžete lehce vmíchat do salátu, těstovin nebo pomazánek. 49,90 Polotvrdé a polotuhé sýry můžeme snoubit jak se suchými, středně těžkými bílými víny tak mírně aromatickými bílými. Volíme k nim bílá suchá vína typu Rulandské bílé, Chardonnay, Sauvignon, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský. Gruyére je tzv. horský sýr, vyrobený z nepasterizovaného kravského mléka. Bohatá sladkost v chuti spolu s tóny fermentovaného ovoce utváří nenapodobitelný charakter sýra. Díky výborné schopnosti tavení patří do základního receptu na fondue, chutná v zapékaných jídlech, v omáčkách. Diamond Collection Müller Thurgau, Modrý Portugal, Rulandské bílé, Frankovka 0,75 l 1 l = 102,53 Kč Tereziánské sklepy Sauvignon výběr z bobulí 0,5 l 1 l = 398 Kč Vinné sklepy Valtice Ryzlink vlašský, Tramín červený, Rulandské šedé pozdní sběr 0,75 l 1 l = 265,33 Kč Templářské sklepy Čejkovice Florette 38, 90 Halloumi 40% t.v.s. natur, česnek, chilli 100 g 199,- 76,90 Halloumi má pružné těsto. Vyniká mléčnou chutí, připomínající kondenzované mléko – není tak slaný jako Balsýr. Používá se ve studené i teplé kuchyni. Při zahřívání se netaví, ale zachovává si pevnou strukturu, jemnou konzistenci a mírně slanou chuť, je proto ideální na grilování. Doporučujeme Halloumi s grilovanou zeleninou a suchým mladým bílým vínem s ovocnou chutí, např. Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé. 49,90 45% t.v.s. 100 g Florette je sýr s bílou plísní vyrobený z kozího mléka. Zraje pouhých 10 dnů. Chuť je jemná a sladká, se slabým  kozím aroma. Je ideální do salátů, na palačinky a jako chuťovka k vínu s ovocem. „Floret“ znamená ve francouzštině květinka. Snad i proto se k němu hodí bílá vína s květinovým aroma. Vhodné je Sauvignon blanc, Ryzlink vlašský nebo Tramín červený. Mirabo s ořechy 68% t.v.s. 100 g 199,4 Tato nabídka platí od 27. 2. do 18. 3. 2014. 32,90 U jemných, krátkou dobu zrajících sýrů, jakými jsou sýry s bílou plísní, zvýrazní jejich jemně nakyslou chuť svěží bílé víno s ovocným nádechem a nepříliš vysokým obsahem alkoholu. Mirabo zraje cca 5 týdnů. Těsto má jemné žampionové aroma. Jeho chuť je obohacena přidáním ořechů do těsta. Sýr je hojně používán v studené kuchyni, ale po odstranění kůrky se snadno rozpustí v polévce nebo omáčce. Se sýrem se vhodně snoubí plné Chardonnay nebo německá dezertní vína. 44,90 13