Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.3.2014 do 8.4.2014


Epikure - strana 22










     

Epikure - strana 22

Mlé č n é Sp p reocdia u lity k ty TO NEJLEPŠÍ Z MLÉKA Mléko je zdrojem mnoha potravin, které tvoří součást běžného jídelníčku. Ty nejtučnější se vyrábějí ze smetany a uplatní se ve slaných i sladkých pokrmech. SMETANA Tento mléčný výrobek obsahuje nejméně 10 % mléčného tuku. Při výrobě se plnotučné mléko zahřeje na teplotu až 65 °C a  nechá se vychladnout. Na jeho povrchu se v  průběhu chladnutí usadí hustá 22 cE1407_22-23.indd 22 smetana, jež se následně mechanicky sbírá nebo odstřeďuje v centrifuze. Na vlastnosti smetany – její hustotu, šlehatelnost a  srážlivost při tepelné úpravě  –  má vliv množství tuku v  ní obsaženého. V běžné sladké smetaně ke šlehání (šlehačce) se nachází okolo 30 % tuku, na trhu je však i čtyřicetiprocentní varianta. Smetany určené do kávy či produkty s  označením „na vaření“ obvykle mají pouze 10–12 % mléčného tuku. Obecně platí, že čím je procento tuku vyšší, tím klesá riziko, že se smetana působením tepla při vaření srazí. Sladká smetana se používá ke zjemnění polévek, omáček, dušených masových směsí či zeleninových pyré. Ještě širší uplatnění najde v  oblasti sladkých pokrmů, kde se přidává do rozličných krémů, pěn, zmrzlin i  nepečených moučníků. Neobejdou se bez ní slavné dezerty, jako je panna cotta či crème brûlée. Vyšlehaná smetana pak zdobí dorty, ovocné moučníky, zmrzlinové poháry i kávu nebo horkou čokoládu. MASCARPONE Italské mascarpone patří do kategorie čerstvých sýrů z kravského mléka. Vyrábí se ze smetany, která se po zahřátí na vysokou teplotu vysráží působením kyseliny citronové či vinné. Po odkapání vznikne lahodný jemný sýr bílé barvy s  obsahem tuku v sušině až 82 %. Mascarpone získalo slávu především díky populárnímu dezertu tiramisu, hodí se však i do těstovin nebo k  pečeným bramborám a  běžně se podává čerstvé jako doplněk k  ovoci, zeleninovým salátům či jako chuťovka k vínu. EPIKURE 26.2.14 16:28