Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.3.2014 do 8.4.2014


Epikure - strana 7










     

Epikure - strana 7

C ibule patří k  nejstarším kulturním rostlinám a  zmínky o  ní lze nalézt v  řadě historických dokumentů. Spolu s česnekem a ředkví hrála významnou roli například ve stravě otroků během stavby egyptských pyramid, řečtí a  římští vojáci ji konzumovali pro povzbuzení síly a bojovného ducha. Navíc byla považována za zázračnou rostlinu oplývající léčivými účinky a ve středověku ji rytíři dokonce nosili v brnění jako talisman. MNOŽSTVÍ TVARŮ I BAREV Z botanického hlediska patří cibule stejně jako česnek, pórek, pažitka a stovky dalších druhů rostlin do čeledi česnekovitých. Cibule je podzemním zásobním orgánem rostliny, který vznikl přeměnou dolní části stonku a bází listů. Ztluštělé listy leží v několika vrstvách, jejichž povrch pokrývají suché slupky. Jednotlivé druhy cibule se liší velikostí, tvarem (kulatý, zploštělý, oválný) i  barvou (žlutá, hnědá, červená, bílá). Cibule se pěstuje zejména v teplých subtropických regionech a oblastech mírného podzemního pásma  –  k  největším producentům patří Čína, Rusko, Indie, USA, Turecko a Španělsko. PROSPÍVÁ ZDRAVÍ Zdraví prospěšné vlastnosti cibule jsou známy a hojně využívány již od starověku. Cibule posiluje imunitní systém, podporuje trávení, snižuje krevní tlak a  hladinu tuků v  krvi, pomáhá při poruchách krevního oběhu a  slouží jako prevence infekčních onemocnění. Lidskému organismu nabízí značný přísun důležitých látek – vitaminy B1, B2, B6, E a  C, provitamin  A, vápník, fluor, železo a draslík. Díky obsahu éterického oleje alicinu působí jako přírodní antibiotikum. Větší množství cibule skladujte na dobře větraném t é mísí tě v  temnu a  suchu, buď zavěšenou ve svazku, nebo rozloženou ve větší přepravce. Cibule by se měla loupat a krájet těsně před použitím, aby neztratila chuť a cenné látky. Proti podráždění sliznic a slzení očí se doporučuje před krájením opláchnout oloupanou cibuli i  nůž v  ledové vodě nebo nedýchat při krájení nosem, jiná rada naopak radí držet v  ústech doušek vody. Za vyzkoušení stojí nápad držet při krájení cibule mezi zuby čerstvě sfouknutou zápalku. 7 cE1407_06-09.indd 7 25.2.14 10:34