Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.3.2014 do 8.4.2014


Epikure - strana 8










     

Epikure - strana 8

O vo c e & z e le n in a VYUŽITÍ V KUCHYNI Cibule je nepostradatelnou ingrediencí bez ohledu na to, zda v receptu hraje hlavní, či vedlejší roli. Těžko spočítat, kolik postupů začíná instrukcí „nakrájenou cibuli osmahněte dozlatova“. Takto zpracovaná cibule tvoří základ gulášů, dušených masových, zeleninových nebo houbových směsí a  polévek, jimž dodává plnou chuť i  barvu. Dochucuje výpeky z pečení, nádivky do drůbeže i přílohy jako brambory, rýži či luštěniny. Syrová cibule v  kombinaci s  hořčicí tvoří doprovod k  zabijačkovým specialitám, nakrájená na klínky nebo drobné kostič- ky se přidává do salátů a  nejrůznějších dipů –  například rajčatové salsy či tatarské omáčky. Skvělou chuťovkou i přílohou k masu mohou být drobné stříbrné cibulky naložené v pikantním nálevu. Cibule však nemusí být jen nenápadnou společnicí, která nechá vyniknout ostatní ingredience. Příkladem je cibulová polévka, oblíbené kroužky smažené v  těstíčku, případně chuťově zajímavá marmeláda z  bílé i  červené cibule. Jako předkrm či jednoduchá večeře poslouží pečené cibule plněné čerstvým sýrem a  bylinkami, vynikající jsou také cibulky zapečené pod vrstvou sýra a bešamelu. VŠESTARSKÁ CIBULE Významný český druh pěstovaný ve Všestarech nedaleko Hradce Králové je držitelem ochranného zeměpisného označení Evropské unie (CHOP – chráněné označení původu). Unikátní je svou nutriční vyrovnaností, vysokým obsahem železa a vitaminu B3 i absencí škodlivých látek, za což vděčí přírodním podmínkám lokality, vhodnému výběru odrůd, šetrnému pěstování a posklizňovému zpracování. PALETA DRUHŮ Kulatá kuchyňská cibule s hnědou slupkou patří mezi nejpoužívanější druhy. Tvoří základ masových a  zeleninových směsí, polévek i omáček. Křehká naťová jarní cibulka má bílou barvu, jemnou chuť a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Skvěle se hodí do salátů, bylinkových dipů či nádivek. Šalotka – nejjemnější druh cibule zahrnuje řadu poddruhů různých tvarů i barev. Ve vyšší gastronomii bývá oblíbenou součástí jemných omáček, polévek, salátů i  vinných octů. Glazované šalotky vytvoří delikátní přílohu k masu. Mírně nasládlá a nepříliš ostrá bílá cibule je oblíbená zejména ve Španělsku a Itálii. Tepelnou úpravou ztrácí chuťové vlastnosti, používá se proto zejména ve studené kuchyni. Červená cibule se vyznačuje výraznou červenou až fialovou barvou a  jemně štiplavou chutí. Je vhodná do pokrmů, v nichž esteticky vynikne, například do špízů, zeleninových salátů, zavařenin nebo dipů. Drobné stříbrné cibulky o  průměru pouhých 15–35 mm se nejčastěji zpracovávají jako lahůdka naložená v pikantním nálevu, vynikající jsou však i dušené nebo zapečené. 8 cE1407_06-09.indd 8 EPIKURE 25.2.14 10:34