Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure

Platnost od 12.3.2014 do 8.4.2014


Epikure - strana 9










     

Epikure - strana 9

AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 3. – 25. 3. 2014 ‡ CHRÁNċ Pokrm nejspíš zrozený z  bídy se díky své vytříbené chuti dostal až do vysoké gastronomie. O  jeho vzniku existuje nespočet legend. Nejroztomilejší, ale také nejméně uvěřitelná je ta o  francouzském králi Ludvíku XV., který se hladový vrátil z  lovu. V  kuchyni nebylo nic než cibule, chleba, máslo a  šampaňské – ingredience pro první cibulačku! Mnohem spíš však recept pochází z  chudých pařížských čtvrtí, jejichž obyvatelé zjistili, že cibule může být levným základem rychlého a  navíc velmi chutného pokrmu. Soupe à l’oignon se brzy stala oblíbeným pokrmem pařížských obchodníků, jejich zákazníků i  kolemjdoucích a  z  Francie se postupně rozšířila do světových menu, nejčastěji jako předkrm. OZNAýEN Í NÉ VODU ‡ Pģ CIBULOVÁ POLÉVKA Cibule kuchyňská velká • vel.: příčný průměr 70+ mm • původ: Česká republika • bal.: síť 5 kg • cena za 1 kg 11,90 13, 69* AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 3. – 25. 3. 2014 Cibule bílá • vel.: příčný průměr 40+ mm • původ: Itálie • bal.: síť 1 kg • cena za 1 kg 29,90 34, 39* AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 3. – 25. 3. 2014 Cibule červená • vel.: příčný průměr 40+ mm • bal.: síť 1 kg • cena za 1 kg 17,90 20, 59* AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 3. – 25. 3. 2014 Cibule šalotka kulatá „Cop“ • vel.: příčný průměr 15+ mm • původ: Francie • bal.: síť 250 g • cena za 250 g 39,90 45, 89* AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 3. – 25. 3. 2014 Cibule mix • vel.: příčný průměr 40+ mm • původ: Nizozemsko • bal.: síť 1 kg • cena za 1 kg 25,90 29, 79* KLASICKY SE PODÁVÁ V MISCE SE LVÍMI HLAVAMI. Příprava je jednoduchá – cibule se opeče na másle či na oleji dozlatova a zapráší se moukou, která polévku posléze zahustí. Poté se zalije vodou, bílým vínem, případně zeleninovým či masovým vývarem. Cibule vařením ztrácí svou ostrost a  rozvine se paleta jejích sladkých chutí. Jako příloha se podávají opečené plátky bílého chleba posypaného strouhaným sýrem a zapečeného v troubě, většinou se kladou přímo do polévky. Polévku lze podávat v běžném hlubokém talíři, ve Francii ji nejčastěji dostanete v  misce se lvími hlavami. Dekorativně vypadá v  bochníku chleba – část vydlabané střídky lze vsypat do hotové polévky. Nejvhodnější je vypečený kváskový chléb, jehož pevná kůrka se tak snadno nerozmočí a udrží tekutinu uvnitř. Postup přípravy se v  jednotlivých zemích i regionech liší – v Alsasku přidávají vaječný žloutek, na jihu Francie rajčata, Němci a  Rusové polévku zjemňují smetanou a  v  Itálii cibulačku připravují s  mlékem a vínem. Arabská verze polévky obsahuje rajčata, sladkou čerstvou papriku a mátu. Další produkty z kategorie Zelenina na www.makro.cz/sortiment cE1407_06-09.indd 9 Cibule růžová „Crimsun“ • původ: Nizozemsko • bal.: síť 1 kg • cena za 1 kg 21,90 25, 19* archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH AKČNÍ CENA JE PLATNÁ V OBDOBÍ 12. 3. – 25. 3. 2014 VARIANTA SE SMAŽENÝMI CIBULOVÝMI KROUŽKY 9 26.2.14 16:20