Aktuálníletáky.cz   

Siko koupelny katalog : Kuchyně 2014/2015

Platnost od 1.4.2014 do 31.3.2015


Kuchyně 2014/2015 - strana 30










     

Kuchyně 2014/2015 - strana 30

PRAKTICKÉ RADY PŘED KOUPÍ KUCHYNĚ Jak se připravit Před tím, než se pustíte do samotné realizace nové kuchyně, měli byste se důkladně připravit a vyjasnit si odpovědi na základní otázky. 1. Promyslete si funkci Kolik vás doma je? Jak často vaříte? Co všechno a v jakých množstvích budete v kuchyňské lince skladovat? Jaké spotřebiče používáte? (Pokud předěláváte starou kuchyni). Jaké nové spotřebiče byste si chtěli koupit? 2. Uspořádejte prostor Jak má kuchyň navazovat na jídelní část? Bude propojena s obývákem? Kde bude umístěn jídelní stůl? Kolik denního světla je v kuchyni? Kde asi budete potřebovat osvětlení navíc? 3. Promyslete si rozpočet Kolik asi chcete do kuchyně investovat? Aby vám poradce navrhl to nejvýhodnější řešení. 4. Přineste si obrázky Přineste si fotky prostoru, do kterého bude kuchyň osazena. Náš poradce získá lepší představu a bude moci pracovat s detaily, které se vám možná nezdají důležité. Pokud máte obrázky kuchyně, která se vám líbí, přineste si je také. 5. Zaměřte místnost Nejdůležitějším bodem v přípravě podkladů je vypracování základního nákresu prostoru - od půdorysu až po inženýrské sítě. Pokud si na to netroufáte nebo nemáte čas, využijte naši službu PŘESNÉ ZAMĚŘENÍ. ZAMĚŘENÍ PROSTORU Aby kuchyně dokonale zapadla do vašeho bytu či domu, potřebujeme spolu s vámi připravit přesný plán. Zakreslit detailní půdorys místnosti, zaměřit inženýrské sítě, odměřit stropy a různé výklenky. Na základě takového nákresu společně s vámi připravíme kuchyni na míru. 1 2 3 Nakreslete půdorys. Nic složitého, stačí jednoduchý obrázek s tužkou a pravítkem, případně na počítači. Nezapomeňte poznamenat jeho základní rozměry! V případě, že máte byt apartmánového typu, zakreslete i prostor jídelny a obývacího pokoje. Kde přesně bude stát kuchyň? Jakou máte představu o její velikosti? Nakreslete a zaměřte stěny a překážky na stěnách. Zaměřte světlou výšku místnosti, zakreslete rozmístění a směr otevírání oken (šířku okna, výšku okna, výšku od podlahy po parapet). Také zakreslete balkonové dveře, dveře na terasu, vstupní dveře. Zadejte rozměry všech vyčnívajících sloupů, stavební nerovnosti, niky, výklenky, stoupačky a podobně. Pokud jsou v místnosti radiátory zadejte jejich rozměry a umístění. Zaměřte inženýrské sítě. Elektrické rozvody, instalace vody a plynu, které zůstanou ve vaší nové kuchyni. U novostaveb nebo úplné rekonstrukce se v prvním kroku musí udělat návrh kuchyně a na jeho základě vám poradce vypracuje projekt nejvhodnějšího umístění elektroinstalací a rozvodů. Obklady se většinou se změnou dispozice mění, ale pro jistotu si je můžete také zakreslit. PRACOVNÍ ZÓNY V KUCHYNI 5 Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činnosti, které v ní uskutečňujeme. Správné uspořádání kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně na snížení námahy při samotné přípravě jídla. 1 Zóna odkládání V této zóně se odkládá nespočet potřebného nádobí, kuchyňského nářadí, skla, porcelánu a malých elektrospotřebičů. Rozumně a přehledně zorganizovaný odkládací prostor je proto nezbytností. 30 2 Zóna umývání Centrem této zóny je dřez, ve kterém se myjí potraviny před samotnou přípravou pokrmů. Čistí se zde pomůcky po vaření a myje se nádobí. Součástí může být myčka nádobí nebo drtič odpadu. SIKO - katalog kuchyně 4 3 Zóna pracovní Tato zóna slouží na samotnou přípravu jídla. Čištění, krájení, míchání, zdobení, hnětení, válení, vykrajování a řadu dalších činností vyžaduje dostatečný prostor. www.siko.cz/kuchyne 3 4 2 Zóna vaření Součástí této zóny je varná plocha, elektrická trouba (sporák) a odsavač par, příp. mikrovlnka. To znamená, že slouží k tepelné úpravě pokrmů (vaření, smažení, pečení a ohřev). 1 5 Zóna skladování Je to zóna, v níž se skladují čerstvé, chlazené, mražené a trvanlivé potraviny. Proto je v ní umístěna chladnička, mrazák, potravinová skříň nebo menší výsuvné systémy sloužící k uchování potravin.