Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Potraviny

Platnost od 23.4.2014 do 6.5.2014


Potraviny - strana 6










     

Potraviny - strana 6

Špekáčky Š pekáčky jsou na  území České republiky známy již více než 100 let. Tento výrobek se ve větší míře začal vyrábět v  období rozvoje uzenářského řemesla ve  druhé polovině 19. století a byl považován za vysoce kvalitní masný výrobek. V roce 1891 byla postavena na Zemské jubilejní výstavě v Praze kompletní strojní uzenářská dílna, kde byly špekáčky na místě uzeny a  ještě v  teplém stavu prodávány s  křenem a  slaným rohlíkem. Od té doby je možné datovat vznik špekáčků, typicky českého uzenářského výrobku. O  výjimečné kvalitě svědčí surovinová skladba, kdy 50 % spotřebované masné suroviny tvořilo hovězí zadní maso, 20 % kvalitní vepřový výřez bez kůže a  30 % na  kostičky nakrájený špek. Dílo bylo kořeněno česnekem, černým pepřem a  někdy i  trochou muškátového 6 cS1410_01-12.indd 6 79, 91,89* ADIýNÍ S Špekáčky výběrové ručně vázané Z. T. S. bal.: cca 1 kg cena za 1 kg 72,50 83,38* Špekáčky bal.: cca 2 kg cena za 1 kg 57,50 66,13* Skupina METRO, jejíž součástí je i MAKRO Cash & Carry ČR, slaví letos 50. výročí založení. Slavte s námi! 9.4.14 12:07 *cena s DPH 90 TR CIALITA ‡ ‡Z Á – OBSAH MASA: VEPŘOVÉ MIN. 43 %, HOVĚZÍ MASO MIN. 5 % – VYROBENO V SOULADU S POŽADAVKY VYHLÁŠKY MZE 326/2001 SB. VE ZNĚNÍ POZDĚJŠÍCH ÚPRAV (VYHL. MZE 264/2003 SB., ZÁKON 169/2009 SB.) PE Tradiční špekáčky 1977 bal.: cca 1 kg cena za 1 kg Ještě po druhé světové válce byl základní surovinou pro výrobu špekáčků vedle špeku rozhodující podíl hovězího masa. Později, po zvýšení produkce prasat, byla surovinová skladba následující: 40 % hovězí maso přední, 30 % vepřové maso výrobní a 30 % špek. V té době došlo také ke změně koření přidáním sladké papriky. Po znárodnění pak bylo složení surovin včetně technologických postupů předmětem technicko-hospodářských norem (ČSN), které i nadále určovaly vysokou jakost tohoto tradičního českého výrobku. – OBSAH MASA: VEPŘOVÉ MIN. 16 %, HOVĚZÍ MIN. 34 % – VYROBENO DLE RECEPTURY ZAPSANÉ V REJSTŘÍKU ZARUČENÝCH TRADIČNÍCH SPECIALIT – NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) Č. 158/2011 A RU ý E N – OBSAH MASA: VEPŘOVÉ MIN. 54 %, HOVĚZÍ MIN. 26 % – POUZE PŘÍRODNÍ KOŘENÍ – BEZ POSILOVAČE CHUTI (E621 GLUTAMÁT SODNÝ) – VYROBENO DLE PŮVODNÍ NORMY ČSN 1977 ořechu. Samostatnou kapitolou bylo narážení a  vázání špekáčků lněnou nití. K docílení vynikající jakosti patřilo ještě dobré zauzení výrobku.