Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - krůta

Platnost od 7.5.2014 do 3.6.2014


Epikure - krůta - strana 12










     

Epikure - krůta - strana 12

Ve jc e & Sp m aejo cn iaélity zy JARO PATŘÍ VEJCÍM Syrová, smažená, vařená, šlehaná, míchaná, ztracená... Vejce na sebe v kuchyni berou spoustu podob od nenápadného pojiva řady pokrmů až po hrdé účinkování v hlavní roli. S větově uznávaný symbol plodnosti má neotřesitelnou pozici ve všech národních kuchyních, ve sladkých i  slaných pokrmech podávaných od snídaně až po večeři. V  obchodech kralují vejce slepičí. Jsou k  dispozici po celý rok, největší zájem spotřebitelů však zaznamenávají před Vánocemi a  Velikonocemi, kdy poptávka stoupá zhruba o  20 %. Podle toho, od jakého druhu slepic pocházejí, se liší velikostí, hmotností a  samozřejmě kvalitou, která se odvíjí od kvality péče a  krmiva poskytovaných nosnicím. V  České republice se vejce dělí podle jakosti do tříd A  a  B. Na trh přijdou pouze „áčka“, ostatní se zpracovávají průmyslově. Kvalitní vejce s čistou a neporušenou skořápkou musejí být označena kódem (více na str. 15). Po rozklepnutí nabídnou pevný žlutý žloutek a rosolovitý bílek, obě části by měly být bez jakýchkoli nečistot a příměsí. Vejce se liší i  barvou skořápky od čistě bílé po tmavě béžovou. Bílá vejce pocházejí od slepic lehčích plemen, z nichž nejznámější jsou původem italské leghornky. Jejich chov je náročnější a nákladnější než péče o  slepice snášející vejce s  tmavší skořápkou. V  České republice se nejčastěji vyskytují hnědá plemena, např. Česká slepice zlatě kropenatá a Šumavanka. 12 cE1411_12_15.indd 12 EPIKURE 23.4.14 14:53