Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - krůta

Platnost od 7.5.2014 do 3.6.2014


Epikure - krůta - strana 13










     

Epikure - krůta - strana 13

PŘÍNOS PRO ZDRAVÍ Kromě kvalitních bílkovin obsahují vejce vitaminy A, D, E a  řadu vitaminů skupiny B, např. cholin podporující paměť a chránící játra, dále antioxidanty důležité pro zdraví očí a provitamin A (beta-karoten), vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo, zinek a  měď. Vejce slepic krmených lněným semínkem a živících se přírodně ve volném výběhu do stravy přidají i omega-3 mastné kyseliny. Většinu zdraví prospěšných látek poskytují žloutky, jež dříve lékaři obviňovali ze zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Nové výzkumy jsou však zdrženlivější – zdravému dospělému člověku lze doporučit zhruba jedno vejce denně. Opatrní by měli být pouze diabetici. Nejstravitelnější jsou vejce vařená, smažení na tuku ničí zdravé složky a  více zatěžuje trávení. Konzumace syrových vajec vyžaduje opatrnost, i  když riziko nákazy salmonelou není u čerstvých vajec z prověřených zdrojů vysoké. Obezřetnost je na místě u domácích chovů, kde slepice neprocházejí pravidelnou veterinární kontrolou. STABILNÍ TEPLOTA I POLOHA Vejce uchovávejte v  suchu a  mimo dosah slunečních paprsků. Na rozdíl od jiných potravin živočišného původu nepotřebují velký chlad, ale vadí jim kolísání teploty. Lze je skladovat při teplotách 5–18 °C, nejvíce jim vyhovuje přibližně 7 °C. Vajíčka omylem vystavená mrazu po rozmrznutí ihned spotřebujte, rychle se totiž kazí. V  kartonu i  v  chladničce mají být uložena špičkou dolů. Skořápku nemyjte, narušili byste ochranný povlak (vejce z velkoobchodu jsou zcela čistá, u  vajec z  venkova lze případné znečištění odstranit hadříkem namočeným v octu). Vajíčka velmi rychle pohlcují cizí pachy, proto by neměla být umístěná blízko potravin s výraznou vůní. JAK DLOUHO VYDRŽÍ? VAJEČNÉ POHOŠTĚNÍ Podle normy se za čerstvé vejce považuje vejce nekonzervované, které prošlo třídírnou maximálně před 4 týdny. Lepší je však nevytvářet velké zásoby a  čerstvá vajíčka spotřebovat do 14 dnů od nákupu. Vejce se prodávají také pasterizovaná bez skořápek v  Tetra Pak obalech. V  této podobě najdou uplatnění především v  gastroprovozech. V objemu od jednoho litru lze koupit melanž (celá vejce), samotné bílky i  samotné žloutky bez stabilizátorů (nutno spotřebovat do týdne) i stabilizované, které vydrží až 3 týdny. Tradiční a oblíbenou chuťovkou jsou plněná vejce. Zchladlá vajíčka uvařená natvrdo úhledně rozpůlíme, žloutky utřeme s  máslem a  trochou hořčice, lehce osolíme, opepříme, můžeme vmíchat pažitku nebo najemno nakrájenou šunku. Směs nastříkáme cukrářským sáčkem do bílkových půlek a  posypeme strouhaným sýrem, případně ozdobíme kaviárem. OD KŘEPELKY PO PŠTROSA Krůtí vejce s hnědě kropenatou skořápkou jsou až dvakrát větší než vejce slepičí, lze je zpracovat stejným způsobem. Husí vejce s hmotností až 280 g jsou nejchutnější uvařená naměkko. Kachní vejce se snadno infikují bakteriemi, proto je třeba dbát na maximální čerstvost a vařit je min. 15 minut. Bílek má po uvaření namodralou a žloutek načervenalou barvu.  Křepelčí vejce jsou maličká a po uvaření nahniličko či natvrdo překvapí vynikající jemnou chutí. Hodí se i do salátů a marinád. Vejce perličky mají rovněž jemnou delikátní chuť. K uvaření do poloměkka nebo natvrdo jim stačí 3–5 minut. Pštrosí vejce s extrémně silnou skořápkou jsou až 20 x větší než slepičí, k uvaření natvrdo potřebují 60–90 minut. • bal.: 12 ks, 18 ks • cena za 1 ks 30 2, 2,65* Cereální vejce „M“, „L“ Vejce „M“ Omega Pro • bal.: 6 ks • cena za 1 ks • bal.: 6 ks • cena za 1 ks 2,90 3, 3,70 4, 34* 26* Bio vejce „M“ • bal.: 6 ks • cena za 1 ks 50 6, 7,48* Vejce „M“ z podestýlky archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Křepelčí vejce • bal.: 30 ks • cena za 1 ks 2,70 3, 11* 13 cE1411_12_15.indd 13 23.4.14 13:59