Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - krůta

Platnost od 7.5.2014 do 3.6.2014


Epikure - krůta - strana 14










     

Epikure - krůta - strana 14

Ve jc e & m a jo n é z y VEJCE BENEDIKT DEKORATIVNÍ A CHUTNÁ VEJCE BENEDIKT OCENÍTE PŘI BOHATÉ SNÍDANI NEBO BRUNCHI. Vejce Benedikt jsou oblíbená zejména v USA a ve Velké Británii. Příběhy o vzniku receptu se různí, s  největší pravděpodobností byl tento pokrm poprvé podáván v  New Yorku koncem 19. století a jméno dostal po hostovi, pro něhož byl připraven. Ztracené vejce (vařené bez skořápky) doplněné opečeným plátkem šunky nebo kanadské slaniny se na aranžuje na opečenou půlku anglického muffinu a  polije se trochou holandské omáčky. Tvořiví kuchaři původní recept v průběhu staletí nesčetněkrát pozměnili. Například ve vegetariánské verzi – vejcích Florentine – se šunka nahrazuje špenátem. V  Kanadě a  Oceánii šunku zastoupí losos a  vzniknou Eggs Royale (královská vejce). Latinsko-americká varianta známá jako Huevos Benedictinos se podává s avokádem a salsou. VAŘTE BEZ VARU archivskriptu mkhtml.sh mkhtml.sh~ mkimghtml.sh mkimg.sh nahledy-detaily2012.xml nahledy-detaily2013.xml nahledy-detaily2013.xml~ noveletaky.csv noveletaky.csv~ obchody.csv obchody.csv~ stareletaky.csv stareletaky.csv~ static cena s DPH Správné ztracené vejce se vaří pomalu v  horké, nikoli vařící vodě. Tento zvlášť šetrný způsob přípravy mnoha druhů potravin, mimo jiné ryb a masa, které se jednoduše vloží do vody asi 80 °C teplé, vyžaduje v  případě vajec trochu manuální zručnosti. Je totiž potřeba, aby bílek zcela obalil žloutek. Výsledek se pak konzistencí podobá vajíčku vařenému naměkko: po propíchnutí pevného bílku pomalu vytéká měkký žloutek. 1 2 3 4 Do vody ve velkém hrnci přidáme trochu octa (asi čajovou lžičku na litr vody), který pomáhá při srážení bílku. Vodu nesolíme, protože sůl procesu srážení brání. Vodu ohřejeme na 70–80 °C a  vaříme na slabém plameni, aby se teplota nezvyšovala. Rychlým zakroužením lžící vytvoříme ve vodě vír, jen tak se vaječný bílek obalí kolem žloutku. Do středu víru necháme opatrně sklouznout vejce rozklepnuté do šálku či sběračky. Připravujeme-li více vajec, vaříme je postupně – uvařené vyjmeme a  další vhodíme do víru. Za 3–5 minut je vejce hotové, záleží na tom, jak pevný žloutek chceme mít. Vejce opatrně vyjmeme z vody děrovanou naběračkou nebo sítkem a  necháme je okapat. Jeho vzhled můžeme vylepšit odříznutím nerovnoměrných okrajů bílku nožem. Okamžitě podáváme, protože ztracená vejce rychle chladnou. Vejce „M“ Vejce „L“ Vaječný bílek Vaječná melanž Vaječný žloutek • bal.: 30 ks • cena za 1 ks • bal.: 15 ks • cena za 1 ks • bal.: 1 kg • cena za 1 kg • bal.: 1 kg • cena za 1 kg • bal.: 1 kg • cena za 1 kg 2,33 2, 2,50 2, 79,90 91, 99,90 114, 159,90 183, 68* 14 cE1411_12_15.indd 14 88* 89* 89* 89* EPIKURE 23.4.14 11:49