Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - krůta

Platnost od 7.5.2014 do 3.6.2014


Epikure - krůta - strana 17










     

Epikure - krůta - strana 17

VÝJIMEČNÁ TROJICE KAMBALA VELKÁ JAK JI POZNÁTE? Nejčastěji pochází ze Severního, Baltského, Černého a Středozemního nebo a z Atlantského oceánu. Kambala velká (Psetta maxima) je považována za nejušlechtilejší druh platýsovité ryby a  odnepaměti se podává jako výjimečná delikatesa při slavnostních příležitostech. Římané ji nazývali královnou ryb a  servírovali ji na stříbrném podnosu s korunkou na hlavě. Kambala se prodává čerstvá, skladovaná na ledu. Pevné bílé maso vydrží dlouho čerstvé, má skvělou chuť a  výborně se hodí na smažení, pečení a pošírování. Na rozdíl od ostatních druhů má levooká kambala kruhovitý tvar. Na skvrnité, pískově zbarvené oční straně má tvrdé kostnaté hrboly, spodní strana je hladká a bílá. Nejvýraznějšími rysy této ryby jsou asymetrické prsní ploutve, ostrá zahnutá čára nad prsní ploutví a  velký ústní otvor s  vysokým počtem ostrých zubů. Kambala může dorůst až do délky 1 metru, obvyklé exempláře měří 50–80 cm a jejich hmotnost dosahuje asi 4 kg. PLATÝS VELKÝ Platýse velkého můžete osmažit na pánvi, upéci v  troubě nebo na grilu, lze ho ale také připravit v páře či uvařit v ochuceném vývaru. Platýs velký neboli evropský (Pleuronectes platessa) patří mezi nejoblíbenější a nejvýznamnější mořské ryby. Vyskytuje se v Severním, Baltském, Středozemním a  Černém moři i  v  Atlantském oceánu. Zdržuje se v  chladných vodách s  vysokým obsahem soli, nejčastěji se pohybuje v hloubce 10 až 200 metrů, v  některých lokalitách však až 400 metrů pod hladinou. Platýs poskytuje jemné libové maso bohaté na bílkoviny a  jód. Za mimořádnou lahůdku jsou považovány zejména ryby ulovené během jarní sezony, které se vyznačují výjimečně jemnou vynikající chutí. 50–80 cm JAK HO POZNÁTE? Platýs velký se řadí mezi pravooké, má oválný tvar a  v  průměru dosahuje délky 35–50 cm a  hmotnosti kolem 2 kg. Jeho hladkou kůži pokrývají drobné zaoblené šupiny. Oční strana je zbarvená dohněda s  načervenalými tečkami, uprostřed hlavové části se nachází 4–7 dermálních kostí. Spodní strana je bílá, místy pokrytá tmavými skvrnami. JAZYK MOŘSKÝ JAK HO POZNÁTE? Jazyk mořský (Solea solea) se řadí mezi nejdéle známé konzumní ryby a  nejžádanější mořské lahůdky. Tato teplomilná ryba žije v  hloubce 10 až 60 metrů – během zimního období se stahuje do hlubších částí oceánu, kde je voda teplejší. Křehké maso mořského jazyka je velice ceněné pro lahodnou chuť a vysokou kvalitu. Hodí se k  pošírování, dušení, pečení i  vaření v  páře – teplota však nesmí být příliš vysoká, jinak maso ztvrdne. Jazyk mořský patří mezi pravooké platýse, dospělí jedinci měří 50–60 cm a  obvykle váží kolem 2 kg. Mezi jeho výrazné rysy patří plně vyvinuté prsní ploutve. Pravá ploutev s velkou černou skvrnou slouží k  vystrašení nepřátel – je-li ryba v  ohrožení, imituje vztyčením této ploutve obávaného ostnatce (jedovatou rybu z  čeledi ostnatcovitých), a  tím agresora zažene. Jazyk mořský je ve srovnání s jinými druhy platýsů silnější, jeho krátkou zaoblenou hlavu neohraničuje dělicí čára a podlouhlé tělo lemují dvě boční ploutve. Horní strana může být zbarvena hnědě až žlutě, spodní strana je světlá až bílá. 35–50 cm 50–60 cm 17 cE1411_16_19.indd 17 23.4.14 14:54