Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - krůta

Platnost od 7.5.2014 do 3.6.2014


Epikure - krůta - strana 6










     

Epikure - krůta - strana 6

Ma so ÚSPĚŠNÁ RODINNÁ SPOLUPRÁCE K NEJVĚTŠÍM TUZEMSKÝM CHOVATELŮM KRŮT A KROCANŮ PATŘÍ RODINNÁ FIRMA ZELENKA S.R.O. ZE ŽIDLOCHOVIC. JEDNATELÉ TOMÁŠ ZELENKA A VLADISLAV BOBČÍK VĚŘÍ, ŽE JEJICH KRŮTÍ MASO USPOKOJÍ I TY NEJNÁROČNĚJŠÍ SPOTŘEBITELE. ING. MARIE ZELENK OVÁ JE ODBORNICE NA ODCHOV NEJM ENŠÍCH KRŮŤAT. A ING. TOMÁŠ ZELENK MGR. VLADISLAV BOBČÍK 6 cE1411_02_07.indd 6 Letos vaše firma oslaví 20. výročí existence. Můžete tyto dvě dekády stručně zrekapitulovat? TZ: Firmu založil v roce 1994 můj bratr Jiří Zelenka, inženýr zootechnik. Začal s  nejsložitější částí – odchovem jednodenních krůťat, která pak prodával na výkrm. Spolu s ním se do podnikání pustila naše maminka Marie, která je dodnes ve svých 75 letech hlavní odbornicí na péči o  nejmenší krůťata. Byl jsem bratrova pravá ruka, a když pak v roce 2005 v pouhých 42 letech zemřel na infarkt, převzal jsem firmu spolu s Vladislavem Bobčíkem – manželem mé sestry, která se stará o firemní účetnictví. Všechny výživářské záležitosti konzultujeme s  mým tatínkem, vysokoškolským pedagogem, jenž dosud působí v Ústavu výživy zvířat Mendelovy zemědělské univerzity a pomáhá nám především se sestavováním krmných směsí. Dnes na našich sedmi farmách ročně nejen odchováme, ale i vykrmíme 250 000 krůt a krocanů – to znamená produkci 3000 tun masa. Jak vypadá život krůt na vašich farmách? VB: Specializujeme se na chov velmi těžkých hybridů krůt a  krocanů. Jednodenní krůťata, vylíhnutá z  vajíček pocházejících z  Kanady nebo Anglie, dovážíme z  rakouské líhně. Během růstu potřebují odlišné složení krmiva i  teplotní podmínky. Šest týdnů je doslova rozmazlujeme v odchovně a poté je stěhujeme do výkrmny. TZ: Krůťata odchováváme na dvou farmách, na každé proběhne asi 6 cyklů ročně. Když přivezeme jednodenní mláďata, maminka se zhruba na devět dní na farmu přestěhuje a dohlíží na odchov. Ten je kvůli choulostivosti krůťat velmi složitý. Jakýkoliv diskomfort se odrazí na chování hejna, stresovaná krůťata jsou schopna se navzájem ušlapat. V hale musejí mít různě teplé zóny, kam se mohou chodit ohřívat a zase ochlazovat,  je třeba dbát také  na dostatek čerstvého vzduchu a sledovat vlhkost, která má vliv na pocitový chlad. Krůty jdou na porážku v  15 týdnech při hmotnosti 9–11 kg, 21–22kiloví krocani o  6 týdnů později. Porážíme je na jatkách v Židlochovicích, přebytky jatečných zvířat prodáváme do zahraničí. Maso od roku 2010 zpracováváme ve vlastním nově zbudovaném zpracovatelském a distribučním centru. Čím se vaše krůty a krocani živí? VB: Po celou dobu vývoje dostávají směs pšenice, kukuřice, sóji, vitaminů a  minerálů. Sója se dováží, 70 % pšenice a  kukuřice nakupujeme od osvědčených pěstitelů z  našeho regionu. Zvířatům podáváme granulované krmivo, k  němuž mají neomezený přístup. Směsi pro nás připravuje prověřená míchárna. EPIKURE 23.4.14 14:50