Aktuálníletáky.cz   

Makro leták : Epikure - krůta

Platnost od 7.5.2014 do 3.6.2014


Epikure - krůta - strana 9










     

Epikure - krůta - strana 9

C huť nízkokalorické delikatesy, která obsahuje 90 % vody, si oblíbili gurmáni po celém světě. K  dobrému růstu chřest potřebuje kyprou písčitou půdu a  dostatek tepla a  vlhkosti. Sklízí se třetím rokem po vysazení a  plodí 13–15 let. Za optimálních podmínek může vyrůst až 7 cm denně a  musí se pak také ve správný čas sklidit. Je velmi citlivý na klimatické podmínky, i slabé několikadenní teplotní výkyvy mohou úrodu vážně poškodit. CHUTNÉ KOMBINACE K čerstvým chřestovým stonkům se nejlépe hodí lehčí, jemnější masa, která jejich chuť nepřehluší, a  chybět nesmí vhodná omáčka. Nejjednodušší je chřest přelitý přepuštěným máslem, někdy pokapaný citronem nebo jemně ochuceným olejem s  čerstvými bylinkami. K  dalším možnostem patří ořechové máslo (Beurre Noisette), omáčka Chantilly (se šlehačkou, citronovou šťávou a hořčicí) a klasická holandská omáčka obsahující spoustu kvalitního másla. Není ovšem nutné držet se pouze osvědčených receptů – vyplatí se zkoušet nové ingredience a  různá koření. Holandskou omáčku lze například dochutit kari, po- meranči, houbami či rukolou. Chřest mohou doplnit také nadýchané a  elegantní omáčky s  petrželí nebo se šampaňským, zajímavou variantou je i  čerstvá citronová majonéza. Zvlášť hutné a  tučné jsou omáčky vyrobené ze sýrů jako gorgonzola, kozí sýr a parmezán. Pokud naopak nechcete k lehkému chřestu přidávat příliš mnoho kalorií, můžete si připravit omáčku salsa verde s  velkým množstvím bylinek, česneku a  olivového oleje nebo vyrobit jemnou octovou zálivku (vinaigrette) s  vlašskými ořechy, pažitkou, koktejlovými rajčátky a  natvrdo vařenými vejci. S jemným chřestem dobře ladí také pesto – třeba s kerblíkem. SNOUBENÍ BAREV Pokud se bílý a zelený chřest mají na talíři zaskvět společně, je potřeba respektovat několik rozdílů v  jejich přípravě. Bílý se pečlivě loupe od špičky dolů, neboť jeho slupka zůstává tvrdá i po uvaření, u zeleného stačí oloupat jen spodní třetinu výhonku. Oběma variantám před vařením odřízněte dřevnatou část na konci stonku (1–2 cm). Tenčí zelený chřest se uvaří rychleji, proto do hrnce nebo pánve vložte nejdříve bílý chřest (potřebuje 10–15 min.) a teprve pak zelený (stačí mu 5–10 min.). BÍLÝ CHŘEST ZELENÝ CHŘEST Mimořádně jemný druh roste v  navršených náspech ze zeminy. Sklízí se, jakmile se půda nad špičkou chřestu nadzdvihne. Nepřijde do styku se slunečním světlem, takže nemůže tvořit chlorofyl a  zůstane zcela bílý. Tímto způsobem se pěstuje od 19. století. Aromatický, pikantní chřest plný vitaminů roste nad zemí bez náspů. Sklízí se, když je 20–25 cm dlouhý. K pěstování zeleného chřestu slouží jiné odrůdy než u  bílého, jeho výhonky jsou často tenčí. Oblíbený je zejména v jižní Evropě, Anglii, Francii, USA a Asii. 9 cE1411_08_11.indd 9 23.4.14 14:52