Aktuálníletáky.cz   

Akční­ leták Kaufland :

Platnost od 29.5.2014 do 4.6.2014


 - strana 37










     

- strana 37

RECEPTY Co dům dal K aždý z  nás to už někdy zažil. Lednice téměř prázdná, na  to skočit si do obchodu je už pozdě nebo daleko… a hladu se poručit nedá. Co teď? Právě pro tyto příležitosti byla stvořena kniha nakladatelství Slovart s názvem Co dům dal. Ať už jste opuštěný manžel s  prázdnou lednicí, hospodyňka, která toho má zkrátka moc, rodinka navrátivší se v  neděli večer z  chaty, obklopená krky hladových dětí, či zkrátka nezkušení, v  knize o  256 stranách od  šéfkuchaře Patrika Jarose a  fotografa Güntera Beera se určitě pro každého pomoc najde. „Vaříme rychle a  s  nápadem ze zbytků i zásob – rady, triky a neobyčejné recepty.“ Tak zní podtitul knihy, ve které jsou recepty graficky znázorněny podle náročnosti a doby přípravy. Autor myslel i  na  ty méně zdatné či příležitostné kuchaře a  v  Poznámkách pro čtenáře uvádí, že surovina měřená lžičkou má objem 5 ml, olejem zarovnaná lžíce má objem 15 ml, kusové ovoce a  zelenina použité v receptech jsou střední velikosti a  pod slovem pepř rozumíme čerstvě umletý černý pepř. Ilustrační fotografie doprovázející jednotlivé recepty jsou na velmi dobré úrovni a vystihují přípravu pokrmů od  jejich samotného počátku. Obsahově je kniha rozdělena do několika kapitol podle toho, zda chcete využít zbytků, obměnit oblíbená jídla, nebo si v ní chcete vyhledat pokrmy podle toho, kolik máte na přípravu času. Namátkou pro Vás vybíráme dva recepty z této zajímavé knihy. Chilli con carne Rychlá ratatouille Recept pro začátečníky Čas přípravy: 45 minut Opékaná zeleninová směs Čas přípravy: 40 minut Potřebujeme (pro 4 porce): • 1 červenou cibuli • 400 g mletého masa (směs) • 150 g čili omáčky • 1 konzervu fazolí v rajčatové omáčce (380 g) • 1 malou konzervu kukuřičných zrn (160 g) • 1/2 lilku • 1 cuketu • 1 zelenou papriku • 2 cibule • 1/2 konzervy loupaných rajčat (150 g) Postup: 1. Cibuli nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme cibuli a opečeme ji. Potom přidáme maso a opékáme ho za stálého obracení, dokud nezhnědne. 2. Přidáme čili omáčku – použijte bez obav ostrou, dá pokrmu správný říz. 3. Podlijeme hrnkem vody a asi 30 minut povaříme. 4. Do rendlíku nasypeme fazole a kukuřici a znovu přivedeme k varu. Hotový pokrm rozdělíme do hlubokých talířů, ozdobíme trochou zakysané smetany a kapkou omáčky tabasco. Nezapomeňte podávat k tomuto pokrmu pečivo – někomu by se mohl zdát trochu ostrý! Brn37, OZa37 / AMO37, APO29, AVY37, AJV37, CB37, Kla37 / - Potřebujeme (pro 4 porce): Postup: 1. Lilek nakrájíme na špalíčky, potom na kostky. 2. Cuketu nakrájíme na  kostky. Papriku rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na kostky. Cibule nakrájíme nadrobno. 3. V  širokém hrnci rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a lilek a opečeme je. 4. Zhruba po 5 minutách přidáme cuketu a papriku. Osolíme, opepříme a opékáme ještě 5 minut. 5. Přidáme okapaná rajčata z konzervy a promícháme. Vaříme za častého zamíchání asi 20 minut. Zeleninová směs je hotová, když se z rajčat odpaří téměř všechna tekutina. Ozdobíme lístky bazalky a podáváme. MB37 / -